Росен Плевнелиев
на снимката: президентът в периода 2012-2017г. Росен Плевнелиев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг президентът на Република България в периода 2012-2017 г. г-н Росен Плевнелиев коментира свършеното за последните две години от наследника му на поста Румен Радев.

Плевнелиев бе категоричен, че и от отчета на държавния глава е станало ясно, че той вече е в международна изолация заради открито про-кремълската политика, която води. Това личи от факта, че през първата година на управлението си Радев прави 35 външнополитически посещения, а през втората – едва 19.

„Това е доказателство само за едно: президентът Радев вече е в международна изолация. Европейските партньори не му се доверяват, той направи много, много за да може да наруши доверието. И по казуса със споразумението за свободна търговия с Канада, което беше взривено от президента Радев и от никой друг в ЕС като държавен глава, и по казуса със санкциите срещу Русия, и по казуса с Венецуела, и по казуса със самолетите и много, много, много други примери.Ние имаме български държавен глава, който единствено и само следва сляпо, дори понякога без да мисли, зададената от Кремъл политика и по този начин създава огромен проблем вече, надявам се това да е видимо за всички, на българската държавност като цяло.”

Според Плевнелиев една от причините за това е, че Радев не формира сам позициите си, а има някой, който „дърпа конците” и този някой е силно свързан с Русия.

Държавният глава в периода 2012-2017 г. изрази силното си притеснение от факта, че Радев подронва доверието на Западните ни партньори и се опитва да отклони България от евроатлантическия курс.

Цялото интервю с Росен Плевнелиев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук