Росен Плевнелиев
На снимката: бившият президент на България Росен Плевнелиев

С непрекъснатото си говорене за корупцията в България президентът Радев създава негативна представа за родината сред потенциалните инвеститори, стана ясно от изказване на бившия президен Росен Плевнелиев /2012 – 2017/ пред „Нова“. Експрезидентът критикува своя наследник, че насочва дебата за корупцията в погрешна посока.

„Държавният глава на България денонощно говори колко корумпирана е страната. Аз съм получават обаждания от стотици делегации, външни представители, които ме питат защо да инвестират в България, след като държаният глава денонощно говори колко е корумпирана – даде пример Плевнелиев – Корупцията е навсякъде около нас – и в държавния, и в частния сектор. Но когато става въпрос за държавния глава, за етап на развитие, в който ние се нуждаем от стратегически инвестиции, най-малкото когато се говори за корупция, трябва да се дават и конкретни примери и да се иска върховенство на правото, да се пожелае от страна на държавния глава една работеща система. Такива тежки думи от негова страна ни подреждат в съвсем друга лига, за съжаление.“

Той подкрепи призива на президента Румен Радев да се разследват офшорните сметки на политиците, но го призова да погледне и „към собствения си екип“.

„Точно така трябва да се действа – да се бръкне дълбоко и да се извади истината, но е добре държавният глава да погледне и към себе си и към собствения си екип, ако щете към собствената си политическа партия БСП, с чийто лидер той денонощно и навсякъде е заедно. Прокуратурата не преди дълго време извади доказателства именно за член на екипа на държавния глава с офшорни сметки, така че нека, когато говори държавният глава, да бъде по-конкретен. Прокуратурата посочи Елена Йончева“, добави Росен Плевнелиев.

Бившият президент коментира и „Апартаментгейт”. Според него от ГЕРБ е направен опит скандалът не просто да бъде отложен или замаскиран, а да бъде решен.

„Последваха оставки – каза бившият президент – За съжаление, държавният глава не работи в посока за върховенството на закона… Аз не съм чул една добра дума от държавния глава.“

Плевнелиев подчерта, че всеки път, когато става въпрос за позицията на България, сегашният президент „говори единствено и само колко сме бедни и корумпирани“.

.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!