Росен Плевнелиев
На снимката: Росен Плевнелиев

„Ситуацията е многопластова. Освен честно протестиращи граждани има и политици, които имат интерес да не се проведат редовни избори след няколко месеца, защото трудно ще влязат в парламента. Това каза пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година.

По думите му това са Мая Манолова, Слави Трифонов и Корнелия Нинова.

„Ако се върнем назад във времето, това са хора, които припознаха правителството на Орешарски. Трябва да се отчетат и интересите на няколко олигарси, които имат проблеми с правото и търсят хаос и извънредни избори“, припомни Плевнелиев.

Росен Плевнелиев е категоричен, че има решение, но протестиращите трябва да са по-конкретни в исканията си. Според него „големият проблем е усещането у хората за несправедливост, но и липсата на президента.

„Румен Радев не разбра какво е да си президент на републиката и преследва само властовите си амбиции“, заяви Плевнелиев.

В предаването „Неделя 150“  той очерта един лош и един разумен вариант за България. Според него лошият вариант е  Бойко Борисов да се поддаде на натиска и да подаде оставка.

„Ако това стане, протестът ще се насочи към главния прокурор. Румен Радев ще състави марионетно правителство, ще спретнат един нов „Костинброд“. ГЕРБ, дори да остане първа политическа сила, ще е много отслабена. Парламентът ще е раздробен и ще има слабо мнозинство“, допълни Плевнелиев.

Според него разумният вариант е президентът да започне да работи като президент на всички българи – да покани протестиращите, профсъюзите и обществените фактори да търсят заедно решение, а партиите да се подготвят за избори.

Плевнелиев лансира и идеята  да се създаде обществен съвет към президентската институция и към Министерския съвет.

Според него Румен Радев в момента не спазва Конституцията, защото няма право да иска оставката на правителството и на главния прокурор. Такова право имат съответно парламентът и Висшия съдебен съвет, допълни Плевнелиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук