Депутатите обсъждат подадената оставка от премиера акад. Николай Денков преди да пристъпи към гласуването ѝ. Вчера той депозира оставката в деловодството на Народното събрание.

Правителството в оставка ще продължи да заседава, докато не бъде гласуван нов състав с Мария Габриел за премиер.

Подадох оставката си като министър председател, което е изпълнение на поет ангажимент, каза Денков преди гласуването на оставката му.

Той направи кратък отчет за работата на правителството, като заяви, че България е

втора по ръст на заплатите в ЕС, като доходите нарастват над 2.5 по-бързо от инфлацията.

„Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха и няма да се сбъднат“, заяви Денков.

Той отбеляза и приемането на страната в Шенген.

„Направихме ключови стъпки за отбранителните ни способности, работим по изграждането на транспортен коридор от Солун до Констанца. В здравеопазването България вече има своя първи хеликоптер за спешна помощ, другите два хеликоптера ще дойдат до края на годината“, отчете Денков.

Продължихе борбата с корупцията, спряхме изтичане на милиони през държавни поръчки през Държавната консолидационна компания. Внесени са 76 законопроекта в НС, включително нов Закон за БНБ и е подготвен нов Закон за съдебната власт, който е обявен за обществено обсъждане, обяви Денков.

Готови сме да продължим напред и да работим по заложените приоритети с министър-председател Мария Габриел, каза премиерът в оставка като лично благодари на вицепремиера си за успешната работа в настоящия мандат.

Денков призова за незабавно започване на преговорите и ротацията да се осъществи.

„Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство не веднъж бе взривяван и блокиран, досега се изпълняват всички точки, остава ключовата 6 точка – да се създаде механизъм за регулацията на регулаторните органи, начело с личности с най-високи професионални и морални качества“, каза от трибуната на парламента премиерът в оставка.

Според „Възраждане“ държавата е унищожена заради политическо шарлатанство.

„Имаме коалиция – явна, неприкрита, гордееща се, с участието на ДПС, ПП-ДБ, ГЕРБ. Гордеят се, че управляват заедно, като ги питат – те казват: „Какво искате „Възраждане“ ли да дойде да управлява“. Не за Еврозона, не за Шенген, има пазарлъци кой какво ще овладее“, каза Цончо Ганев.

Ако днес депутатите приемат подадената вчера оставка, договорена в ротацията преди 9 месеца, настоящото правителство ще продължи да работи до избирането на нов състав.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук