Виктор Орбан, Бойко Борисов, Унгария, България
на снимката: Министър-председателят на Унгария Виктор Орган и министър-председателят на България Бойко Борисов

България ще подкрепи Унгария в спора й с ЕС, каза един от вицепремиерите на страната в сряда, добавяйки, че източноевропейските държави трябва да са заедно и да се подкрепят, когато става въпрос за неразбирателства с Брюксел.

В безпрецедентен вот миналата седмица ЕП подкрепи налагането на санкции срещу Унгария, обвинявайки дясното правителство на министър-председателя на страната Виктор Орбан в подриване на демократичните принципи, гражданските права и корупция.

Теоретично това би могло да прерасне в отнемане на правото на глас на гражданите на Унгария в европейските институции. Всяка една страна-членка обаче би могла да наложи вето на подобно предложение – Полша и Чехия вече заявиха, че ще го направят.

Красимир Каракачанов, член на антимигрантската коалиция „Обединени патриоти” и партньор в управляващата коалиция в България, каза, че правителството на страната единодушно е решило да излезе с обща позиция срещу санкциите срещу Унгария.

„Ние смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равна страна-членка на ЕС. Днес е Унгария, утре може да е Полша, а един ден България да е в това положение. Централно и източноевропейските държави трябва да действат солидарно и да си помагат, защото имаме общи проблеми”, каза Каракачанов пред репортери след заседанието на кабинета.

Полша също е обект на разследване от страна на ЕС заради действията си в нарушение на демокрацията и върховенството на закона.

Въпреки че България многократно е критикувана от Брюксел, че не може ефективно да установи върховенство на правото, тя не е разследвана от ЕС.

Дясноцентристкият премиер на страната Бойко Борисов, който е съюзник на канцлера Ангела Меркел в ЕС, се опита да омаловажи значението на общата позиция на българското правителство. Той каза, че решението е взето на „оперативна среща” и няма правна стойност.

Борисов, Орбан, Унгария
на снимката: Министър-председателите на България и Унгария Бойко Борисов и Виктор Орбан

Говорейки пред репортери при пристигането си на неформалната среща на върха в Залцбург, Борисов каза, че правителството му е постигнало съгласие в случай че някога трябва да се вземе решение дали правата за гласуване на Унгария да бъдат отнети, което според него ще стане след две години, София ще гласува против.

„Няма драма, няма нищо решено”, каза Борисов пред репортери.

Българският министър-председател каза още, че Орбан трябва да преосмисли някои от политиките си, имайки предвид ограниченията наложени на Централноевропейския университет в страната, основан от финансиста Джордж Сорос.

Въпреки това партията на Борисов ГЕРБ гласува против налагането на санкции на Унгария в ЕП миналата седмица. Той има нужда от подкрепата на „Обединените патриоти”, за да остане на власт, докато страната му е редовно критикувана от ЕС заради бездействието си по отношение на корупцията и организираната престъпност.

Също както Унгария и други бивши комунистически държави, България се отнася критично към решението на Меркел да приеме повече от 1 млн. мигранти, главно мюсюлмани, които бягат от конфликтите в Близкия Изток от 2015 г. насам.

Както и Унгария, България построи ограда по границата си с Турция, за да възпрепятства нелегалните мигранти, които се опитват да влязат на нейна територия, но същевременно заявяваше, че техните човешки права трябва да бъдат уважавани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!