Бойко Борисов, Унгария
на снимката: премиерът Бойко Борисов

В сряда вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, заедно с министър Нено Димов, внесоха в Министерския съвет предложение позицията на България спрямо наказанието на ЕС срещу Унгария да бъде в полза на Будапеща.

Вечерта обаче имаше обрат – премиерът Бойко Борисов каза от Залцбург:

„Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено”.

Министър-председателят допусна, че може би Унгария трябва да направи корекция в политиките си в някои отношения.

Борисов отново подчерта позицията на България по темата за миграцията.

“Моята идеология в случая е, че всяка една страна на външна граница, трябва да има политическата воля, да направи своите инвестиции, както ние, и да ограничи до минимум нелегалната миграция”, каза Борисов.

Днес обаче премиерът обяви, че категорично позицията на ГЕРБ и на неговото правителство е в подкрепа на Виктор Орбан и неговата държава:

 „За Унгария има една позиция и тя е ясно изразена. Раздвоението на личността се явява в БСП и в лицето на Румен Радев. Аз просто чакам един ден да аплодирам президента, който не е повторил това, което Нинова е казала”.

И добави:

„ГЕРБ, с нейните шестима евродепутати, е срещу наказанието на Унгария и отнемането на гласа й, БСП и нейните депутати са „за”. Вчера разясних, с колегите Каракачанов и Симеонов, на Оперативно заседание – то е след като минат редовното, точките от Секретното, тогава следва третия тип. Оперативните заседания са, за да се гледат стратегии, приемат се отчети и се взимат решения. Нашата точка, която гледахме с Каракачанов и Симеонов, и аз снощи им се обадих, за да им разясня какво сме приели, е, че правителството трябва да започне да разработва стратегия, с която, ако един ден се стигне до налагане на тази санкция, вчера аз им казах, че според мен това ще стане след две години и няма как Виктор Орбан да дойде да ме целува пред всички и да ми благодари за нашата твърда подкрепа…И в България се разиграва драма и то вижте по каква тема, която е няма в Европейския съвет. До този момент никъде не се е обсъждало наказанието на Унгария…”

Това е изключително изненадващо и тревожно в ситуация, в която България кандидатства за еврозоната и за Шенген, и влизането й зависи от страните, които подкрепят това решение. Освен това едно такова решение би противоречало на основните европейски ценности и би наляло вода в мелницата на популистките партии, които искат разрушаването на Европейския съюз.

ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА И БСП

По-рано днес президентът Румен Радев също възприе антиевропейска позиция.

„Премиерът представлява България в Съвета на ЕС. Но и аз, както и вие, сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции – едната е за пред българската публика, а другата пред Съвета на ЕС. Така че, такова амбивалентно поведение не мога да тълкувам. При всички положения обаче, изключването и запушването на устата не са европейски принципи”, коментира държавният глава.

И добави:

„Лично аз не приемам изключването и отнемането на думата на страна да бъдат европейски инструменти”.

В парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

„Премиерът Борисов нанесе пореден удар по държавността и институциите в България, когато делегитимира решението на Министерски съвет с думите: „Това решение няма правна сила, то е за някой ден“. Още едно доказателство, след Истанбулската конвенция, че прави двойна външна политика. Една тук, за пред българските граждани и една навън, за пред началниците. Това е удар по авторитета на България“.

Според левицата решението за отнемане на гласа на Унгария е грешка, а лидерът на партията го определи като „още една стъпка към разделението и разцеплението в Европа“.

От БСП продължават да настояват целият кабинет да подаде оставка, а според тях днешните персонални промени няма да променят политиката му.

КАЗУСЪТ В ЕВРОПА

На 12 септември Европейският парламент гласува да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС.

Депутатите трябваше да се произнесат по резолюция, която изискваше от страните членки на ЕС да „констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС“ в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС.

Процедурата бе одобрена с 448 гласа „за“, 197 „против“ и 48 „въздържал се”.

В доклада си евродепутатът Джудит Сарджентини изброява „безпокойствата“ на Европейския парламент, които се отнасят до „функционирането на конституционната и изборна система“, „независимостта на съдебната власт“, „корупцията и конфликтите на интереси“ и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците.

Българските евродепутати от ГЕРБ, Ангел Джамбазки (ВМРО) и Момчил Ненков (БСП) подкрепиха Унгария и гласуваха против решението на ЕП.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!