Московският градски съд

Руският съд наложи едногодишни ограничения на свободата на движение на ръководителя на лекарския съюз, който подкрепи критика на Кремъл Алексей Навални, съобщава „Ройтерс“.

Съдът я призна за виновна в нарушаване на правилата за безопасност на COVID-19.

Анастасия Василиева, която е ръководи профсъюза на лекарите, беше съдена за това, че по-рано тази година призова хората да се присъединят към протест срещу затвора на Навални, който според властите е незаконен.

Навални
На снимката: Графит изобразяващ Алексей Навални – „Героят на новата ера“, в Санкт Петербург, Русия, 28 април 2021 г.

Припомняме, че август 2021 г. съдът наложи 18 месеца ограничения върху свободата на движение на Кира Ярмиш, говорителка на Навални.

Тя беше призната за виновна в нарушаване на ограничителните мерки, въведени заради COVID-19.

Според полицията това се е случило по време на незаконен протест в подкрепа Навални от миналата зима. Ярмиш обаче определи обвинението като политически мотивирано.

Съдът й забрани да напуска дома си през нощта, да участва в митинги и да променя домашния си адрес, без преди това да уведоми затворническите власти.

Същото обвинение бе повдигнато и срещу други съюзници на критика.

Обявиха критика на Кремъл за терорист

В момента Навални излежава присъда от 2 и половина години затвор по случай, който според него е скалъпен. Само преди дни опозиционерът съобщи, чрез Instagram, че е прекласифициран като “терорист“ и “екстремист“ и вече не се счита, че има потенциална опасност да избяга от затвора.

Той допълва, че за терористи се обявяват предимно „мюсюлмани, националисти и футболни фанатици“.

В края на септември руските следователи заявиха, че са започнали ново разследване за „екстремизъм“ срещу затворения критик на Кремъл Алексей Навални и неговите най-големи съюзници.

Следственият комитет заяви, че не по-късно от 2014 г. Навални „е създал екстремистка мрежа и я е насочил“ към цел „промяна на основите на конституционната система в Руската федерация“.

Освен това в началото на парламентарните избори в Русия беше премахнато приложение за гласуване, създадено от поддръжници на Навални.

Това се случи, защото страната определя Фондацията за борба с корупцията на Навални като „екстремистка“. Следователно приложението има съдържание, което се счита за „незаконно“ в страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!