Централната избирателна комисия демонстрира как ще се гласува на изборите 2 в 1 на 14-ти ноември.

Демонстрацията направи говорителят Росица Матева.

Решението на ЦИК е да се гласува само с една карта.

„Всяка машина от всеки избирател ще бъде активирана с карта, която му се подава. На нея има надпис „За избирател“. Поставя се картата с машината и се визуализира първият екран, на който е информацията за какви избори може да се гласува“, каза Росица Матева.

Тя поясни, че първото поле са избори за президент и вицепрезидент и Народно събрание, във второто са избори за президент само, а в третото са избори за народни представители.

По думите й избирателят има право да промени избора си, ако е сгрешил нещо.

На екрана ще има три опции – най-отгоре ще пише „Избори за президент и вицепрезидент и народни представители“, втората опция е само „Президент и вицепрезидент“, а третата – само за народни представители.

Тя обясни, че избирателят трябва да прецени внимателно дали ще гласува за двата типа избори – за президентска двойка и парламентарни избори, или само за единия.

Обсъжда се възможността разписките от машините да бъдат пускани в една кутия, след което евентуално да бъдат разделяни след като приключи изборният ден от секционните избирателни комисии.

„Основанията за това са, че е възможно да бъде допусната грешка – разписка от единия вид избор да бъде пусната в кутията от другия вид избор, така както е възможно да се случи с гласуването с хартиени бюлетини“, обясни тя.

Все още няма окончателно решение точно колко ще са секциите, в които ще се гласува с машини.

Росица Матева и Цветозар Томов показаха и бюлетините, с които ще гласуват избирателите в секции под 300 души избиратели.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!