От днес през следващите шест месеца Румъния ще председателства Съвета на ЕС.

Румъния ще трябва да координира дейността на Европейския съюз, когато Великобритания се развежда с Брюксел, след това ще има избори за Европейски парламент, които ще определят състава на новата Европейска комисия, а ще се водят и преговори за финансовата рамка в периода от 2021 г. до 2027 г.

Освен това Букурещ ще трябва да продължи да се бори за доверието на европейските си партньори, когато става въпрос за правова държава и да продължи борбата с корупцията.

Девизът на румънското председателство е „Сближаване – Обща европейска стойност“. Букурещ поставя „европейския гражданин“ в центъра на председателството си през следващите месеци и обяви акцент върху политиките, които имат пряк и положителен ефект върху живота на хората, живеещи в ЕС.

Румъния обяви, че ще се стреми към по-голяма интеграция, т.е. „за един съюз, а не за няколко“. Румънският премиер Виорика Дънчила подчерта необходимостта от преодоляване на разделенията между старите и новите членове на Евросъюза, между Изтока и Запада, в представянето на приоритетите на председателството.

Сред приоритетите на Румъния през следващите шест месеца е интеграцията на Западните Балкани, както и Източното партньорство и усилията за приближаване на ЕС до Молдова, Украйна и Грузия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!