Златогор Минчев
на снимката: Експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг експертът по киберсигурност към БАН доц. Златогор Минчев коментира какви ще са новите технологии, които ще видим през тази година и как ще се отразят те на света.

По негови думи с наближаването на европейските избори борбата с фалшивите новини ще стане още по-трудна, тъй като те ще се усъвършенстват все повече, като ще се появи опасността да гледаме в интернет клипове на известни политици, които всъщност са роботи.

„Освен всичко друго трябва да кажем, че социалните мрежи ще станат и по-интелигентни в контекста на това, че предстоят избори. Понятия от типа на Digital Wildfires, което е по-общото от Fake news, ще станат факт. Очакваме и подобен тип развитие, което обаче да не е само на ниво синтезиране на глас и синтезиране на бот-чатове, а и чисто видео изображения, които биха оказали ефект върху известни политици. Те разбира се, са продукт на гейминг индустрията.”

Развитието на изкуствения интелект ще продължи и през 2019 г. Ще стане възможно различни уреди в дома ни, както и нашите смартфони да изпълняват досадни и ненужни за нас задачи. През следващите десетилетия изкуственият интелект ще се използва като помощник на човека, но съществува опасността да станем мързеливи и в обозримо бъдеще роботите да започнат да ни управляват, коментира експертът.

„В момента ситуацията е такава, че за определени неща изкуственият интелект ни подсказва, помага ни, но да говорим за роботи, които стават по-умни и управляват света, е все още фикция.Ние правихме едно изследване It 5.0, т. е обществото на бъдещето, където изкуственият интелект има една друга роля, а именно да изпълнява неприятните неща. Може би след Общество 5.0 този факт ще се случи, защото хората ще станат по-мързеливи и роботите, ставайки по-функционални, ще заемат лидерска роля. Това може би ще стане след около 50 години. Засега все още не.”

Новите технологии, които ще видим през тази и близките години ще включват създаване на смарт градове, самоуправляващи се коли, развитие на 5G мобилна мрежа, както и продължаващо развитие на дигиталните облаци.

Повече за технологиите, ползите и опасностите, които крият те може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!