НАТО
Централата на НАТО в Брюксел. Снимка: АП/БТА

Според публикации в австрийски медии Румъния блокира участието на Австрия в заседания на НАТО. Двама офицери на австрийската армия чакат в Брюксел от седмици за акредитация в НАТО. Достъпът е забавен от Румъния, която е поискала време за размисъл, съобщава общественото радио и телевизия ОРФ, пише БТА.

Смята се за сигурно, че става дума за реакция в отговор на ветото на австрийското правителство, съобщават днес ежедневниците „Залцбургер нахрихтен“ и „Оберйостерайхише нахрихтен“.

Припомняме, че Австрия не е част от Северноатлантическия алианс, но като неутрална страна е представена в Партньорство за мир и в операции, координирани от НАТО, с мандат от ООН. Тя от години, заедно с Нидерландия, спира Румъния и България по пътя им към Шенген, което доведе до решителните действия спрямо австрийците.

Румънската делегация в НАТО не е пожелала да коментира случая пред „Залцбургер нахрихтен“. В становище по случая говорител на НАТО е оценил високо дългогодишното партньорство на Австрия и е заявил: „Разчитаме на Румъния и Австрия да решат онези двустранни проблеми, които биха засегнали дейността на австрийски офицери на постове в НАТО.“

Министерството на отбраната на Австрия „се е свързало със съответните служби на НАТО чрез военното представителство в Брюксел“, е заявил говорителят на армията Михаел Бауер пред вестника. Освен това министерството е в тесен контакт с Министерството на външните работи и Федералното канцлерство.

Участието на Австрия в срещи на НАТО вече беше блокирано от Турция след 2016 г. в продължение на години. Тогава причината беше австрийското вето върху преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС.

Румънският министър-председател Марчел Чолаку неотдавна засили натиска върху Австрия и поиска до декември тя да одобри присъединяването на страната му към Шенген.

Ако Австрия гласува против присъединяването на Румъния към Шенген на една от следващите две срещи на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС, той ще оспори решението пред Съда на Европейския съюз (СЕС), е заявил премиерът според румънската информационна агенция Аджерпрес, съобщава ОРФ.

Кога България ще спре да бъде постоянно в ролята на просител, а ще предприеме ефективни действия, за да защити интересите си като равноправен партньор в НАТО, както прави северната ни съседка.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук