Лаура Кьовеши
на снимката: Лаура Кьовеши, ръководител на румънската Национална дирекция Антикорупция

Румънски магистрати обявиха, че се усеща натиск върху съдията от Върховния касационен съд на Румъния, който разглежда обжалването на Лаура Кьовеши на мерките й за неотклонение, от страна на представители на ЕС, съобщава „Аджерпрес“, цитирана от български медии. ВКС удовлетвори жалбата на Кьовеши срещу наложените й мярка да не напуска страната и премахна забраната. Решението е окончателно. Мерките за неотклонение срещу бившиата ръководителка на румънската антикорупционна агенция бяха наложени поради дело, образувано срещу нея от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система.

Самата Кьовеши заяви, че това се прави, за да се затрудни получаването от нея на поста на европейски главен прокурор. Тя получи твърдата подкрепа от страна на ЕП. Сега обаче съдийската секция в рамките на Висшия съвет на магистратурата обяви, че има натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглежда обжалването на Лаура Кодруца Кьовеши срещу наложения ѝ съдебен контрол.

На сайта на Висшия съвет на магистратурата е публикувано изавление, в което се посочва, че „съгласно компетенциите, определени от договорите на ЕС, независимостта на правосъдието се гарантира съгласно конституционните механизми на страните-членки, а в посочения случай се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния“.

Посочва се още, че изявленията и действията на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстат и Антонио Таяни са в състояние да окажат натиск върху националния съдия, натоварен да реши случая, което е намеса, водеща до подкопаване на независимостта на правосъдието.

Първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс потвърди в сряда подкрепата си за бившия ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши в надпреварата за европейски главен прокурор. Тимерманс каза, че Кьовеши остава фаворит на Европейския парламент за тази позиция, като подчерта, че е важно тя да остане кандидат. Той добави, че е имал възможност да работи с Кьовеши няколко години, тя е много качествен правен експерт и той се възхищава на куража й.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също потвърди одобрението си за Кьовеши в началото на сесията на ЕП. Таяни обяви, че ще изпрати писмо до румънските власти с молба да не възпрепятстват участието на Кьовеши във всички етапи на избор на Европейската прокуратура.

Бившата румънска прокурорка бе отстранена от позицията си от румънското правителство – стъпка, която бе преценена като пречеща на независимостта на съдебната власт в Румъния.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук