Румъния, протести

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила изпрати писмо до ЕС описвайки протестите в столицата от миналата седмица.

Според нея демонстрациите са били „опит да се свали правителството”. Дънчила защитава и действията на полицията.

„Аз смятам, че тези опити да се свали това легитимно правителство чрез насилие може да бъде опасен прецедент за една демократична държава”, пише в писмото си Дънчила.

Документът е написан на румънски език и е адресиран до председателя на европейската комисия Жан Клод Юнкер и до неговият заместник Франс Тимерманс.

Говорителят на ЕК потвърди писмото и заяви, че своевременно ще бъде изпратен отговор.

Според Дънчила „различни политици, включително и президента Клаус Йоханис се опитва с насилие да свалят легитимното правителство в Румъния“.

Припомняме, че на 10 август близо 100 000 души излязоха на площад „Виктория” в Букурещ, за да протестират срещу правителството.

Основно на улиците излязоха хора, живеещи извън страната. Те са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ.

Хората настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

Напрежението ескалира, избухна насилие. Част от демонстрантите се опитаха да пробият загражденията. Полицията използва сълзотворен газ срещу тях, за да ги разпръсне.

При сблъсъците пострадаха 452 души. 70 от тях, включително 11 жандармеристи, са настанени в болница.

По време на безредиците бяха задържани 33 души, започнати са 8 наказателни дела и са наложени 23 глоби на стойност 17 000 лейи /3700 евро/.

Президентът и премиерът на страната се разминаха в оценките си за протеста и реакциите на органите на реда.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията срещу антиправителствената демонстрация. А румънският премиер Виорика Дънчила категорично осъди насилието по време на антиправителствената демонстрация. Според нея то е дело на „организирани групи, които са се възползвали от гражданския протест“, но не на органите на реда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук