Румен Гълъбинов
на снимката: Икономистът Румен Гълъбинов

Аутсорсинг услугите и производството в България се развиват изключително добре. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансовият експерт Румен Гълъбинов. Той добави, че в секторите информационни технологии, високотехнологични био и генетични технологии, също има голямо развитие.

„В същото време, в по-масовия индустриален сектор, като че ли има известен застой. Нямаме големи преки чуждестранни инвестиции. Все още в България преките чуждестранни инвестиции изостават от равнищата си от преди 10 години, а с тях идват високите технологии, по-високата производителност, конкурентоспособност на международните пазари и разбира се, увеличението на доходите в реалната икономика”, коментира експертът.

По отношение на минималната работна заплата, Гълъбинов каза:

„Минималните работни заплати, както и минималните осигурителни прагове са административни мерки от страна на държавата за подтикване на реалната икономика…Само административно, няма да можем да постигнем желания ефект. Още повече, че средната работна заплата не бележи много ускорено увеличение. А средната работна заплата се формира и със заплатите от реалната икономика.  Тоест, ние следващата година ще имаме програмирано увеличение на държавните заплати, съответно на държавни служители, на учители, на медицински персонал и т.н, но тук трябва да видим дали това ще отговори на очакванията в реалната икономика и дали там ще се вдигнат желателно заплатите, така че средната работна заплата, дори да изпревари ръста на минималната. Тогава вече можем да говорим за реално увеличение на доходите”.

Експертът коментира, че през следващата година се очаква забавяне на икономиката, не само у нас, но и по света. Според него, не е изключена и рецесия. Румен Гълъбинов обаче смята, че България може да се справи с този проблем, ако успее да увеличи инвестициите.

„Инвестициите са ключът“, каза той.

Цялото интервю с финансовия експерт Румен Гълъбинов четете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!