Румен Гълъбинов
на снимката: Икономистът Румен Гълъбинов

Бюджет 2019 е като за избори. Това каза в специално интервю за ДЕБАТИ.бг финансовият експерт Румен Гълъбинов. По негови думи това ясно личи от разпределянето на средства за работещите в бюджетния сектори пенсионерите, които са най-активните гласоподаватели.

Според експерта ясно личи, че не само възнагражденията на чиновниците се увеличават, а се увеличава и техният брой. Това означава, че страната ни се отдалечава от така необходимата реформа в администрацията, известна още като „електронно правителство”, което води до отнемане на кадри от реалната икономика, следователно и до забавяне на икономическия растеж.

„Разбираемо е, че като се индексират повече пари за заплатите на държавните служители, те се дават и на повече хора и се е увеличил съставът. В този смисъл като че ли не се вижда кога най-сетне ще се направи т. нар административна реформа в България, в следствие на което да се оптимизират разходите, образно казано да се съкрати част от личния състав и да се пренасочат с подходящи програми за преквалификация към реалната икономика, където има недостиг на кадри. Това е един добър балансиращ механизъм, това нещо е правено в други държави. Това нещо засилва икономиката и я прави по-конкурентоспособна.”

Гълъбинов отново затвърди повтаряното от него предложение да се промени начинът на заплащане на работници, като това да става почасово. По този начин ясно ще се вижда кой колко работи, а онези, които работят повече часове и по-качествено, да получават и по-високи възнаграждения, за да няма повече увеличения „на калпак”. Това според финансиста ще е своеобразен стимул както за работещите в частния, така и за заетите в публичния сектор.

Икономистът е на мнение, че в бюджета за догодина има повече целеви средства за студентски практики и стипендии, но е важно да се направи ключова реформа в образованието – парите да следват качеството, а не бройката.

Румен Гълъбинов изрази мнението, че няма да е фатално за приходите в бюджета ако минималната работна заплата вече не се облага с данъци, за каквото настояват от години синдикатите. Причината е, че тези средства така или иначе ще се върнах в хазната чрез завишаване на потреблението.

Финансовият експерт обаче очерта и една негативна тенденция – по негови думи се очаква през 2019 г. инфлацията да достигне 5%, което означава, че повечето увеличения на пенсиите и на заплатите ще бъдат „изядени” от по-високите цени. А първопричината за поскъпването на стоките и услугите по начало са увеличенията на заплатите, които водят до по-голямо потребление, следователно по-голямо търсене.

Цялото интервю с финансовия експерт Румен Гълъбинов може да четете ТУК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук