Румен Гълъбинов
на снимката: Румен Гълъбинов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономическият експерт Румен Гълъбинов коментира промените в Латвия точно 5 години след въвеждането на еврото.

Вчера в столицата на страната Рига се проведе конференция, на която бяха отчетени резултатите от влизането в еврозоната.

Гълъбинов е на мнение, че Латвия, както и Литва са два много добри икономически примери за влизане в еврозоната, което от своя страна значително е повишило стандарта на живот на техните граждани.

„Отчетливо там се подобри нивото на инвестициите, т.е. има повече преки чуждестранни инвестиции в страната. Освен това се повишиха доходите, не се засегна по никакъв начин покупателната способност от превалутирането от местна валута в евро, не се допуснаха сериозни инфлационни вълни – премина сравнително гладко членството им в еврозоната. Освен това брутният вътрешен продукт остана стабилно растящ и държавата не усети сътресения. Латвия е добър пример в икономическата част на процеса, от който България може да се поучи.”

Експертът коментира и финансовите сътресения, които някои държави членки на еврозоната като Гърция и Италия преживяха. Той бе категоричен, че проблемите не са произлезли от приемането на еврото, а от финансова нестабилност, която е съществувала много преди това и неправилно управление на публичните финанси.

България е с единия крак в еврозоната, заяви Гълъбинов. Това се дължи на факта, че страната ни още преди повече от 20 години е във валутен борд и левът е фиксиран към еврото. Освен това сме изпълнили всички технически критерии за въвеждането на единната европейска валута.

Румен Гълъбинов коментира, че хората, които говорят против влизането на България в еврозоната по-скоро не разбират какви ще са последствията от това.

Цялото интервю с Румен Гълъбинов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!