Румен Радев
на снимката: Президентът Румен Радев

Държавата трябва да спре да се изнася от малките общини. Инвестициите, които се правят и във сграден фонд, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са големи, не са достатъчни, за да се гарантира качествено образование на ново ниво, каквото трябва да има в България. Това заяви президентът Румен Радев в в село Трекляно, където беше на посещение за първия учебен ден.

„Устойчивата промяна в България, започва от промяна в образователната политика и образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Да имаме не само ремонти на училища, не само повишени учителски заплати, нови форми, методи, кабинети, връщане на държавата към тези населени места“, каза държавният глава.

Той призова управляващите, независимо от коя политическа и местна власт, да ходят по-често в училищата.

„Едва сега се пое ангажимента да има кабинети по природни науки, те са в окаяно състояние навсякъде. Как бихме искали нашите деца да имат знания и умения, които да бъдат адекватни на съвременните икономически изисквания, и да се конкурираме с други държави, ако те нямат тези знания“, заяви Радев.

Според него това ще се постигне с инвестиции в иновативни форми и методи на преподаване.

„С инвестиции в здравето на децата – чрез физкултурни салони. Знаете ли каква част от училищата нямат такива. Да, има някакъв, но той е в окаяно състояние. Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим“, уточни Радев.

Президентът сподели и своите впечатление от училището в Трекляно.

„Направи ми впечатление учителския състав. Виждате, че децата са малко на брой и се карат от Кюстендил. Тоест има обратен процес, защото има пансион. Тук борбата е за всяко дете и учителите водят тази борба. Всеки ден! Всеки час! Възхищавам се на тяхната непреклонност и усилия. Пожелавам на всички учители в България успех в тяхната високо благородна мисия. На добър час!“, пожела той.

Училището в Трекляно има над 160-годишна история и е единственото запазено в общината, която се състои от 19 населени места.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!