Президентът Румен Радев заяви, че в чата между него и бизнесмена Пламен Бобоков няма нищо нередно. Той отново призова прокуратурата да публикува пълния разговор, за да се потвърдят думите му.

Президентът настоява да бъде публикуван целият разговор

„Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от там, където са тежките проблеми в управлението на държавата“, коментира Радев.

Той отбеляза, че много пъти е лобирал в подкрепа на български фирми в чужбина.

„Какво правят чуждите посланици в България – при всяка среща те настояват и отстояват правата на своя бизнес в България. Президентите какво правят – промотират линията на своя експортно ориентиран бизнес. Винаги когато мога и когато отсрещната страна позволява, вземем със себе си голяма бизнес делегация“, обясни държавният глава.

И добави:

„Аз комуникирам по различни начини. Много хора искат среща с мен, искат подкрепа“, допълни той.

Няма да подкрепя бизнеса, който дебелее от обществени поръчки

Румен Радев отбеляза, че с правителството ще има конфликт, докато проблемите не се решават с „прозрачност на решенията, отговорност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса“.

„Няма да подкрепя бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всички правила“, категоричен беше Румен Радев.

Той подчерта, че липсата на разследване на „фрапиращите злоупотреби“, стигнали до световните медии и международните служби, показва едно:

„Държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта“.

Главният секретар на президента не изключва Радев сам да публикува чата

Тази сутрин в интервю пред БТВ главният секретар на президента Димитър Стоянов каза, че не „виждам топла връзка между Румен Радев и бизнесмена Пламен Бобоков”.

Той не изключи варианта Румен Радев да разпространи пълното съдържание на кореспонденцията, ако прокуратурата не го направи.

Вчера държавният глава отново призова прокуратурата да публикува цялата кореспонденция между двамата.

От държавното обвинение публикуваха съобщения на бизнесмена до човек, записан в телефона му като Prezident – Rumen Radev, но не и отговорите на събеседника.

На 2 юли пред БТВ Бобоков каза, че е говорил и с премиера Бойко Борисов и показа в ефир част от репликите с него. От прокуратурата обаче досега не са публикували чатовете с Борисов.

По този повод от президентството казаха:

„Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков“, се казва в позиция на президентството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!