Лама Уинтър
https:// busselstimes.com

4-годишна лама на име Уинтър може да се превърне в спасител на човечеството.

След като й били инжектирани безопасни версии на вирусите SARS и MERS, кръвните проби на Уинтър показали, че тя е реагирала чрез изработване на антитела. След това е инжектирана с протеин, присъстващ на повърхността на новия коронавирус, и също развила имунен отговор.

 Ламата е в основата на проучване на учени от Белгия и САЩ

Изследването, проведено от учени от белгийския Център за медицинска биотехнология VIB-UGent и от Тексаския университет в Остин, е публикувано в списанието „Cell“, като Уинтър е в центъра на техните проучвания.

Антителата, извлечени от Уинтър, успели да неутрализират коронавирус в лабораторни експерименти, отбелязват авторите на изследването. Тези антитела изглеждат също способни да играят роля за защитата на носителя и неутрализирането на заплахата от вируса.

Професор Ксавие Селенс от VIB в Гент каза за АФП, че ламите и другите членове на семейството на камилите се отличават със създаването на стандартни антитела и по-малки антитела, с които учените могат по-лесно да работят.

„На пазара вече има лекарство, което идва от антитела на лама“, каза той, позовавайки се на caplacizumab, използван при тромбовидно нарушение на кръвта.

Учените на прага на „голям пробив” в борбата с коронавируса

На прага сме на поредния „голям пробив“ в надпреварата за лечение, този път за хората, попаднали в клопката на пандемията от коронавирус, заявяват учените.

„Нашата цел е да създадем антивирусно лечение, което да включва директно прилагане на тези антитела върху пациенти“, каза проф.Саленс и добави, че първото тестване върху човешки пациенти може да започне преди края на годината.

Антивирусното лечение, основано на антитела на лама, няма да сложи край на кризата, но е обещаващ път към начин за подпомагане на вече болните и намаляване на броя на смъртните случаи.

Лабораторията  има световна репутация в тази област и работи независимо от фармацевтичната индустрия, като академична институция, свързана с университета в Гент.

Нейните изследователи са се насочили към коронавируса, след като през 2016 г. започнали сътрудничеството с екипа на Тексас, насочен към по-общи респираторни заболявания от типа на ТОРС.

Антителата, извлечени от лама, са революционни за SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Те пречат да проникне в клетките на гостоприемника и да зарази жертвата.

А що се отнася до Уинтър, героят на деня, тя се пази на тайно място в Белгия, за да не се стресира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!