Ремдесивир

Европейската комисия обяви днес, че е одобрила употребата на лекарството „Ремдесивир“ в ЕС за третиране срещу COVID-19, предаде ДПА.

Днешното разрешение за първото лекарство срещу COVID-19 е важна стъпка напред в борбата срещу този вирус“, заяви в изявление еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

„Ние даваме това разрешение по-малко от месец след подаването на заявлението, което показва ясно решението на ЕС да реагира бързо, когато се появят нови лечения“, каза тя.

Поне две големи американски проучвания показват, че „Ремдесивир“ може да намали продължителността на болничния престой на пациенти с COVID-19.

Вашингтон разреши спешната употреба на лекарството – което първоначално беше предназначено за лечение на ебола – на 1 май, последван от няколко азиатски държави, включително Япония и Южна Корея.

Зелената светлина идва по препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която миналата седмица даде своето условно разрешение за лечение на пациенти над 12 години, които страдат от пневмония и се нуждаят от допълнителен кислород. Тя заяви, че оценката й се основава главно на данни от проучване, спонсорирано от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ (NIAID).

Изследване, публикувано във водещото списание „New England Journal of Medicine“ през май, показа, че и третирането с „Ремдесивир“ ускорява възстановяването на пациенти. Средно то намалява болничния престой на пациентите от 15 дни на 11.

СЗО не са сигурни, че действа

По-рано днес СЗО обяви, че ефективността на лекарството Ремдесивир за лечение на COVID-19 все още не е потвърдена.

Коментарът на главния научен специалист на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан бе по повод информацията, че САЩ са изкупили почти целия запас от това лекарство, предава TACC.

Експертът обърна внимание на смесените оценки на ефективността на това лекарство.

„Все още се правят много изследвания върху Ремдесивир – припомня тя. „В момента знаем публикация от Китай, че то не е показало никакви полезни свойства. Има и публикация от NIH (National Institutes of Health в САЩ – ТАСС) за намаляване на продължителността на хоспитализацията с около 30% при пациентите, които са го приели “, каза Сваминатан.

Очаквайте подробности

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!