Жан Кастекс премиер Франция

Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е новият министър-председател на Франция, съобщиха от Елисейския дворец.

Жан Кастекс беше назначен за координатор на излизането на Франция от изолационния режим по време на пандемията от коронавирус.

Той ще замени подалия оставка по-рано днес Едуар Филип, който беше премиер на Франция от 15 май 2017-та година.

Макрон започва нова фаза в президентския си мандат

По време на среща вчера Макрон и Филип стигнаха до общото заключение за необходимостта от ново правителство за прилагане на новата фаза на президентския мандат. Новият състав на правителството трябва да стане известен преди следващата сряда.

„Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип“, казва Макрон в интервю за медиите, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета.

Говорейки за Едуар Филип, който спечели изборите за кмет на Хавър в неделя, Макрон подчерта, че министър-председателят е свършил „чудесна работа“ от три години.

„Проведохме важни исторически реформи – често в много трудни условия. Той провежда важни реформи и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република“, каза френският лидер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!