Инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме облик на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност и изграждане на свързаност между научни екипи, организации, университети, заяви президентът Румен Радев в естонската столица Талин, където ще участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета .

„Инфраструктурата за мен е средство за постигане на голяма цел, а тя е висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни“, посочи президентът.

Според президента постигането на въпросните цели трямва да е „базирано на зелен преход към дигитална икономика, а това не става само с асфалт и тръби“.

„Три морета“

Инициативата „Три морета“ би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научната свързаност като приоритет, заяви българският президент. По време на форума Радев  ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

Друг важен приоритет, който българският президент смята да предложи, е Гърция и Кипър да са естествено продължение на инициативата предвид това, което минава по границата между България и Гърция.

„Разширяването на географския обхват дава много по-добра перспектива и по-добро положение на България, смята президентът и продължи: Ние нямаме интерес да оставаме в географската периферия“ – каза президентът.

„Ще предложа научна, дигитална и образователна свързаност да намери по-бързо приложение, за да може нашите млади хора, заедно с младите хора от другите държави да изграждат заедно проекти“, заяви още Радев.

Той съобщи, че минимумът, с който България ще участва в инициативата е 20 млн. евро. Това е критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие, но тепърва ще се търсят средства, добави още Румен Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук