Ситуацията с пандемията ще има отражение по отношение модернизацията на армията, при това негативно и то ще се отразява в няколко аспекта. Това каза Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, преди откриването на двудневна конференция на тема „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“ във военния клуб в София.

Божилов коментира и употребата на старите самолети МиГ – 29 от армията ни:

„2030 г. това е летателен ресурс, но МиГ-29 има много недостатъци и основният недостатък е несъвместимост със средствата на армиите на НАТО и всички държави, които са около нас, така че максимално бързо трябва се изведе. Отново ще повторя, че самолетите не са само средство за летене, те имат много други функции и затова колкото по-бързо придобием новите способности с новите самолети, толкова по-надеждна и ефикасна ще бъде нашата отбрана”.

Йордан Божилов бе категоричен, че при всички положения придобиването на нови самолети Ф-16 ще става постепенно, като посочи, че според него не трябва дълго време армията ни да поддържа две системи – F-16 и МиГ-29.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!