Румен Радев
На снимката: Президентът Румен Радев

Мониторинговият доклад на ЕК за напредъка на България е „витиеват”. Това каза президентът Румен Радев преди началото на тържественото събрание във Военна академия „Г.С. Раковски“ по повод празника на Сухопътните войски.

Според него, няма сериозен напредък по препоръките на Европейската комисия до момента, а коментарите за него са противоречиви, защото самият доклад е „наистина витиеват”.

„Мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел. Най-важно е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система, да видят, че има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири в обществото”, коментира Радев.

По темата за ревизията на приватизационните сделки президентът каза, че тук говорим за две различни неща: „едното е преглед на миналото, за което партия ГЕРБ настояват и което аз приветствам, каза той.

„Но по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето. Защото докато гледаме кой какво е правел в миналото, в момента продължават да текат крупни Обществени поръчки. Какво правим с тях и с какви механизми ще разкриваме, пресичаме и преследваме корупционните престъпления“, запита Радев.

Припомняме, че вчера ЕК публикува мониторинговия доклад за напредъка на България. Различните партии го прочетоха по различен начин. Вижте реакциите им Румен

Коментар по темата може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук