Няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Това обяви президентът Румен Радев по повод  отхвърленото от Правна комисия вето на Антикорупционния закон.

„Всички дебати около Антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и медиите. Това е моята оценка за това, което става днес, за съжаление”, каза Радев.

На заседание на правната комисия на НС днес депутатите отхвърлиха ветото на президента на закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и без „въздържали се”.

На днешното заседание бяха и проф. Емилия Друмева, председател на правния съвет към президента Румен Радев, неговият съветник Пламен Узунов, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, представители на ДАНС, на различни ведомства и неправителствени организации.

Президентът Румен Радев  наложи ветото на 2 януари. Сред мотивите му беше, че законът не създава адекватна нормативна основа за борба с корупцията и дори ще затрудни борбата с нея.

Правният съветник на президента Румен Радев, Емилия Друмева заяви, че ветото на президента е било мотивирано отговорно и добронамерено и съобразено с Конституцията и европейските документи. Аргументира се, че има политически мотиви и обясни, че такава е конституционната уредба, и че институциите у нас съществуват в рамките на едно политическо пространство като нарече инструмент за баланс възможността на президента да налага вето върху законите, които смята, че нарушават Конституцията или са нарушение на целесъобразността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук