Президентът Румен Радев излезе на трибуната, с традиционното си обръщение към парламента и народа. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ останаха седнали, докато другите групи го посрещнаха с аплодисменти.

Искам да поздравя народните избраници, на които хората гласуваха доверие. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 47-ото Народно събрание.

Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен, посочи още държавният глава. Трябва да осмислим мисията, която хората ви възложиха, изпращайки ви тук. За пръв път в рамките на годината сформираме трето Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко, но от тяхната трибуна се чуха неудобни истини и се повдигнаха важни въпроси. Но, те не успяха да сформират мнозинство и да излъчат кабинет, припомни президентът.

Българите е се обърнаха назад и изборите през ноември го показаха. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза не на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус. Нужен е политически консенсус на реформаторските сили, от необходимостта за реформаторско управление. От него зависи да имаме правителство, зависи съдбата на политическата система, която не може да понесе поредни предсрочни избори, добави Радев.

Трябва да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант на прозрачността, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес. Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните, каза Радев. Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да сме подвластни на популизма. Обществото очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци преди броя на избирателите да е надхвърлил броя на населението, каза Радев. Ако парламентът не успее с промени в прокуратурата в обозрим срок, то миналото ще потърси политически реванш. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал, каза още Радев.

Българите очакват от 47 НС неотложни мерки, които да позволят мерки за справяне със социалната и икономическа криза през зимните месеци. Пандемията също е актуална задача. Искам да благодаря за актуализацията на бюджета. Обществото очаква отговорно поведение при приемането на бюджета от този парламент. Струва ми се, че е добре да разгледате бюджета, който внася служебното правителство. Той създава условия за икономически растеж и се грижи за повишаване на доходите, добави Радев.

Той заяви, че е важен консенсусът във външната политика. „Важно е българската дипломация да бъде в ръцете на професионалист. Необходим е консенсус по всички важни теми, особено, когато е заложена нашата българска идентичност, нашата история и правата на българите зад граница. Президентската институция е отворена за диалог по всички важни външнополитически теми”, подчерта Радев.

Реформите няма да дадат желания ефект, ако не се гарантира прозрачност на законодателния процес. Трябва да бъде затворена вратата на лобизма в законодателството. Трябва да се създадат необходимите условия за ускорена икономическа трансформация и цялостна модернизация. Всичко изброено до тук ще остане само желание, ако не мобилизираме нашите усилия за укрепването на държавността. Необходими са непоколебими действия за отхвърления от избирателите модел, за отстраняване на задкулисието от държавата, за засилване на контрола над обществените харчове, посочи още Радев.

От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и ресурс. Този парламент – най-младият в историята – има капацитета да изведе България по пътя на свободата и модернизацията, добави той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!