Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Днес, след освещаването на бойните знамена на българската армия, президентът Румен Радев отново повдига въпроса за закупуване на самолети за българската армия.

Той отново изрази становище, че не трябва да бъдат купувани американски самолети, макар че те са най-разпространени и употребявани в НАТО.

Радев не каза дали предпочита Грипен, които се използват от изключително малко държави и имат нужда от допълнително военно оборудване, отново американско производство.

Припомняме, че ако и този път сделката бъде провалена, то България ще продължи да плаща стотици милиони левове на Русия за поддръжка и ремонт на старите руски самолети, които са на повече от 30 години.

„За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила, и дори се ангажира да надплати огромна сума“, заяви Радев.

Той добави:

„За мен това е троен удар по България. Имаше политически изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети”, подчерта Радев.

Според него, това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса.

Радев каза още:

„Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава искаме да печелим уважението на хората по света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила”.

На въпрос как ще коментира това парламентът да прегласува условията, които е предложил преди това, президентът отговори, че това е скандално за него.

„Това говори изобщо за пълното неуважение към процедурата и процеса на избор”, отбеляза още Румен Радев.

Припомняме, че президентът, малко след встъпването си в длъжност и по време на неговото служебно правителство, изрази открито предпочитанията си към избора на „Грипен”.

В края на 2018г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов поиска правителството да започне директни разговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16, които да заменят проектираните в Съветския съюз МиГ-29, с които армията на страната разполага.

На 21 декември министърът каза, че придобиването на нови самолети „ще повиши бойните способности на българските ВВС“.

Само няколко дни преди това премиерът Бойко Борисов предопредели избора, заявявайки , че той предпочита F-16 пред останалите, включително Боинг-18s, Грипен или използвани машини от Италия.

На 8 юни българският парламент одобри изразходването на 2 милиарда долара за закупуването на 150 бойни машини и 16 нови или използвани самолети.

Около 1 милиард долара бяха заделени за покриване на разходите за първите 8 самолета, както и за екипно обучение, и първоначална логистична подкрепа.

Въпреки това, първоначалната оферта на американската фирма „Lockheed Martin” надхвърли този бюджет.

Днес военният министър Каракачанов разясни, че сделка още няма – става дума само за започване на преговори.

„Започваме преговори, ако не ни отговаря на изискванията – финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страни”, уточни военният министър.

Относно офертите за нови изтребители – от САЩ, Швеция и Италия, той коментира, че тази на Щатите е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. с ДДС, но предлагат и оборудване. Италия и Швеция пък влизат в рамката, но оборудването трябва да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак надхвърля рамката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук