Руското посолство Атанас Атанасов, освободен като директор на Държавна агенция „Разузнаване”
Атанас Атанасов, освободен като директор на Държавна агенция „Разузнаване”

Президентът Румен Радев освободи председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ /ДАР/ Атанас Атанасов. Указът за освобождаването на Атанасов е публикуван в днешния брой на „Държавен вестник“.

С друг указ президентът назначи Антоан Гечев за председател на Държавна агенция „Разузнаване“. Гечев е бил заместник-директор на Служба „Военна информация“ от 2018 до 2020 година и е магистър по „Военно дело“. Преди два дни служебното правителство предложи Атанасов да освободи поста. Според кабинета „той не е предоставял на президента еднаква по обем и съдържание разузнавателна информация, каквато са получавали председателят на Парламента и премиерът“.

Говорителят на правителството Антон Кутев съобщи, че Атанасов не е спазвал презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Отстраненият директор на службата определи мотивите за освобождаването му като неотговарящи на истината.

С друг указ президентът назначи Антоан Гечев за председател на Държавна агенция „Разузнаване“. Гечев е бил заместник-директор на Служба „Военна информация“ от 2018 до 2020 година и е магистър по „Военно дело“.

Припомняме, след встъпването в длъжност на служебното правителство стана ясно, че шефът на „Разузнаване“ Атанас Атанасов си е пуснал дълъг отпуск – от 7 май до 5 септември. Впоследствие бе извикан на среща заедно с премиера Стефан Янев, която така и не се състоя.

Интересно е да се отбележи, че старият шеф на разузнаването, много нетипично за хората на тази длъжност, започна да прави политически изказвания срещу президента и служебното правителство, като по този начин засвидетелства своята обвързаност с предишните управляващи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!