Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на държавния глава пред медиите:

 

В началото на месеца върнах предложението на ВСС за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във Висшия съдебен съвет не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.

Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, след като се срещнахме в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона, без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.  Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати. За „Апартамент гейт”, за БАБХ и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти, и много други, за грабежа на КТБ.

Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор. Искам да подчертая: неселективно посочване, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост.

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази тема. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.

От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Не веднъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!