Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Държавният глава отново разкритикува процедурата по избор на нов главен прокурор.

Начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във Висшия съдебен съвет не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.

Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор, след като се срещнахме в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона, без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.  Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати.

Президентът каза още:

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази тема. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации.“

По-рано днес двамата се срещнаха в сградата на президентската институция.

На 14 ноември 2019г. Висшият съдебен съвет прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. 20 членове на ВСС гласуваха „за“, 4-ма бяха против. ВСС незабавно ще изпрати решението на президента и ще му предложи да подпише указа за назначаването на Гешев.

На първото гласуване, на 24 октомври, Гешев също беше избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“.

Преди 3 седмици президентът Румен Радев върна указа за назначаването на Гешев, с мотиви, че процедурата е била публична, но не и прозрачна. Според държавния глава състезанието с един-единствен кандидат отнема от легитимността на новия главен прокурор.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!