Румен Радев
Президентът Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор

Президентът Румен Радев направи изявление, в което поиска оставката на правителството и главния прокурор. Според него опитите на премиера да прехвърли отговорността за напрежението нямало да заблуди никой, който познава страната.

Ето какво каза държавният глава:

„Вчерашният ден бе белязан от масови протест с искане на оставка на правителството, решението на ГЕРБ да организира митинг в своя подкрепа в близост до гражданския протест и по същото време е целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и органите на реда. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за напрежението не могат да заблудят никого.

Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и грабеж, задушаване свободата на словото, безскрупулните лъжи са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила.

Мафиотизацията на управлението накара българите независимо от политическите си пристрастия да поискат законност и връщане на основни свободи, методично погазвани с години. Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа Бъгария с широка затворени очи, ЕС има нужда от демократична България, България на закона и правилата. Изходът от ситуацията е един – оставка на правителството и на главния прокурор.

Силата е в истината, непреклонността и единението.“

Президентът призова протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокация, а полицията да избягва насилие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!