Огнян Минчев
На снимката: Огнян Минчев

От две години насам либералната общност (в измеренията си на градска десница и млади образовани поколения българи) води категорична битка с едно статукво, което се представлява преди всичко от партия ГЕРБ и от ДПС. ГЕРБ е народняшка партия от лидерски тип, но през годините за нея гласуват и много хора с по-традиционалистки (за да не кажа консервативни) възгледи вдясно от центъра, които не желаят България да бъде управлявана от наследниците на БКП и от по-радикални либерални позиции.

Либералната общност с пълно право обвинява ГЕРБ за мащабната корупция, която се вихри в България. Не може да си управлявал 12 години в тесен де факто съюз с ДПС и да нямаш пряка отговорност за системната корупция в страната. Привържениците на ГЕРБ с пълно право обвиняват представителите на либералната общност – ПП и ДБ – че провалят управлението на България през последната повече от една година (ако не броим предната – протестна година) със своя политически съюз с президента Радев, с БСП и с партията на чалга шоуто, които не позволяват в страната да има нормално правителство и управление.

Корумпирана или не – ГЕРБ управлява, макар и със стабилност, която е критикувана и отхвърляна. Прогресистка или не – либералната левица взима противоречиви решения, част от които са адекватни и необходими, но друга част са абсурдни и провалящи управлението. Абсурдна е коалиционната ѝ политика, както и начина, по който взима и реализира поредица от своите решения. Хаосът в управлението е видим и не може да се отрече.

На фона на принципната непримиримост между либералната алтернатива и по-консервативното статукво на ГЕРБ, Румен Радев, начело на проруската – пропутинската общност от 20-30 на сто от българите, протегна ръка към цялата власт, с реални шансове да я превърне в абсолютна власт. Две години привържениците на ГЕРБ и доста широки обществени слоеве извън обхвата на ГЕРБ критикуват либералите за съюза им с Радев, неокомунистите и русофилите.

Снощи либералната общност излезе да протестира срещу първите стъпки на Румен Радев и неговия кабинет, връщащи България обратно в евразийската кошара. Тук бе моментът ГЕРБ и другите, които бяха срещу абсурдния съюз на либерали, русофили и комунисти, тържествуващо да извикат – „Ние казахме ли ви“! И имат право – казаха им. Повтаряха им, предупреждаваха ги. Че съдействат чрез Радев на власт да дойдат най-ретроградните путинистки сили в българското общество. Сега либералите сами видяха резултата. И снощи излязоха на площада срещу Радев. И сега какво?

Либералите ще протестират срещу Радев, тези, които бяха срещу тях – от ГЕРБ и други по-умерени обществени слоеве, ще тържествуват, колко са били прави, а Радев и решетниковчетата ще консумират властта в България в полза на Кремъл. Българското общество – с големи приближения се дели на три части. Първата трета са либералните привърженици на европейския – атлантическия път на България. Втората трета са привържениците на ГЕРБ и някои по-традиционалистки слоеве в обществото. В своето голямо мнозинство те са категорично за европейския и атлантическия път на България. Някои от тях – с големи забележки, главно по проблеми на ценностите и официалната култура, поради по-консервативните възгледи, които изповядват. Третата третина са неокомунисти, русофили, лузъри и проруски националисти, мнозина сред които са против Запада и Европа просто ей така, напук.

Докато първата и втората третина са се вкопчили гуша за гуша, Радев § Со. от ден първи сменя геополитическата ориентация на страната и хвърля България обратно в евразийския Трети свят. Либералите имат легитимно право да съдят ГЕРБ и предишното статукво за корупция. Привържениците на ГЕРБ и другите нелиберални общности (без русофилските) имат право да съдят ПП и ДБ за кръвосмесителните им съюзи с БСП и чалгаджийската клоунада, за хаоса в управлението и за непросветения радикализъм. И сега какво? Двама се карат – третият печели. Кой е третият? Радев и евразийската общност, с помощта на проруската олигархия в България и Решетников § С-ие в Москва обръщат страната ни обратно в кочината!

Ако проевропейски ориентираните хора в България не си дадат сметка, че разногласията им са само един елемент от по-сложната картина на едно драматично време, в което страната ни е заплашена да падне отвъд границата на цивилизования свят, Радев и русофилската една трета ще свършат своята работа на гробокопачи на независима и свободна България. Не, не е преувеличение – през 1944-та как ни изтриха от лицето на Европа… Изборът е наш – на всеки един от нас. Мястото на разумните, мислещите хора – от която и да е политическа тенденция – днес е на площада. С плакат „Долу Радев!“.

Долу организирания опит за проваляне на България и отпращането ѝ обратно в евразийската кошара! България – част от Европа. Европа многолика, Европа преживяваща кризи, Европа – обърната към поредица от драматични избори за самата себе си. Но Европа – бъдеще на европейска България. Мислете бързо! Радев § С-ие действат бързо. Докато се осъзнавате – те вече ви лишават от избор!

Не е необходимо да се отказвате от убежденията си, от пристрастията си, от чувството си за справедливост. Необходимо е да преодолеем непосредствената драматична опасност. Ще останем самите себе си, ще се конкурираме и ще спорим. Но след като останем в Европа. След като Радев и Решетников останат едно кошмарно минало…!

Текстът е публикуван във Facebook профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук