Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето върху антикорупционния закон в частта, която предвижда председателят на новото звено да се назначава от парламента. Както знаете БСП и Радев искат ръководителят на комисията да се избира от държавния глава. Освен това президентът съобщи, че на 9 януари свиква Консултативен съвет за национална сигурност, на който ще се обсъжда закупуването на нови изтребители и ремонта на настоящите МИГ-ове.

Радев коментира и отхвърленото вчера вето върху мораториума за нови лекарства. Той го определи като цинично.

„Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път дазагубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата. Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни”, подчерта Радев.

Припомняме, че вчера Народното събрание преодоля ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018г. със 126 гласа „за” гласуваха, „против” бяха 95.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!