С националния химн и този на Европейския съюз, започна осмата сесия на Народното събрание. Новата сесия беше открита от председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Осмата сесия няма как да не премине в предизборна обстановка. Надявам се, въпреки противопоставянето, острите спорове и различни позиции, да запазим добрия тон. Нека покажем, че парламентът е отговорна институция и депутатите си вършат работата така, както българските граждани“, заяви в словото си Караянчева.

Реч пред депутатите държа президентът Румен Радев.

„България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората, чезнат основните фактори за ефективно управление – прозрачност, отчетност и отговорност.”

Това каза президентът Румен Радев в обръщение от парламентарната трибуна.

„Тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и кръгът се затваря – при такава формула няма просперитет”, убеден е президентът.

Според него затова е нужна промяна.

„Промяна, която да засили гражданския контрол, да направи институциите по-прозрачни. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред”, заяви президентът Радев.

Държавният глава заяви пред депутатите, че би било рационално, ако министър-председателят предлага за дебатиране в НС своята управленска програма.

„Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала, „заяви Радев.

Президентът каза още, че парламентът трябва да пресече порочната практика на безконтролното харчене на изкуствено създаден излишък.

„Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места, изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона.“

„Образованието е абсолютен национален приоритет. То трябва да бъде подкрепено с по-решителни законови и финансови мерки, ако искаме да просперираме като нация. Трябва да създадем условия за ускорен икономически растеж, много над сегашния, за да започнем да догонваме откъсналите се напред източноевропейски държави. Трябва да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции, това няма да стане с целенасочен лов на един-двама стратегически инвеститори, а със справедлива, нормативна среда, борба с корупцията, добре координирана външна политика, с цели подчинени на националния интерес“, каза още президентът

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!