Ответните мерки на експулсирането на руски дипломати от България са в процес на разработване, заяви днес заместник-директорът на отдела по информация и печат на руското министерство на външните работи Алексей Зайцев, цитиран от ТАСС.

Попитан от кореспондентът на БНР в Москва обаче, Зайцев не даде конкретика какви ще бъдат мерките и на какъв етап са.

На въпрос кога руската страна ще обяви ответните мерки и дали те предвиждат затваряне на руското посолство в София Зайцев отговори:

„Сега не мога да ви дам повече конкретика, освен това, което вече заявихме, извинете. Ответните мерки се обсъждат и ще последват“.

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че България ще експулсира 70 руски дипломати и дипломатически служители.

„Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл“, заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.

Експулсираните руски дипломати и служители на Посолството на Руската федерация в България отлетяха за Русия малко преди 18:00 часа в неделя. Повече ТУК

Преди отлитането им, ултиматумът, който посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова си позволи да постави, гласеше, че ако правителството ни не се откаже от експулсирането на 70 лица, уличени в шпионаж, тя ще предложи закриване на руското посолство у нас.

След като правителството ни не се съобрази с изнудването ѝ, Митрофанова заяви, че ще отправи това предложение към руските власти. Оттогавам насам руските власти посочиха, че ще има мерки, но към този момент не са коментирали какви, нито са обявявали такива.

Междувременно началникът на кабинета в оставка Лена Бориславова заяви, че в службите ни има данни, че български политици и обществениците са получавали по 4000 лева месечно от руските власти, за да повтарят руските опорни точки за войната в Украйна.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук