Русия , България

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата. Това се казва в съобщение на руското министерство на външните работи.

„На 12 октомври българският посланик Атанас Кръстин беше поканен в министерството на външните работи на Русия, където му беше връчена нота за обявяването на двама служители на посолството на България в Москва за персона нон грата“, заявиха от дипломатическото ведомство.

От там посочиха, че тази стъпка е реципрочна на българските действия.

На 23 септември външното ни министерство изгони двама служители на руското търговско представителство в София. Двамата дипломати бяха обявени за персона нон грата от страната ни заради подозрения в шпионаж. Преди почти три седмици Русия обеща ответни мерки.

Руското посолство в София обяви веднага, че няма никакви доказателства за каквато и да е шпионска дейност. Последва декларация на руското МВнР, което реагира остро на изгонването на двамата руски дипломати.

Тези действия ще се разглеждат като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество, се казваше в позицията на руското външно министерство. От там допълниха, че ответните мерки ще бъдат обявени по-късно.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също заяви, че обвиненията срещу руските дипломати са „измислени“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!