През България, а не през Гърция, щи минава втората линия на експортния газопровод „Турски поток“, заяви пред медиите министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия, съобщава ТАСС.

„Втората линия на „Турски поток“ ще мине през България, Унгария, Сърбия. За България – директно“, обясни той, отговаряйки на въпроса за маршрута на втория газопровод.

По думите му първата линия на газопровода – към Турция – ще стане активна от 1 януари 2020 година. Тя е предназначена за снабдяване на вътрешния пазар на Турция, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка линия е 15,75 млрд. куб. метра газ годишно.

За втopoтo тpace, ĸoeтo щe бъдe пpeз Бългapия, ĸъм мoмeнтa ĸoнĸpeтeн cpoĸ зa peaлизaция нямa. Hoвaĸ поясни, чe нeгoвoтo изграждане зaвиcи oт cъпътcвaщaтa гaзoпpeнocнa cиcтeмa нa eвpoпeйcĸитe cтpaни.

Руският енергиен министър допусна възможността за допълнително увеличение на пропускателната способност на „Турски поток“, ако има повишено търсене на руски газ.

В отговор на въпрос може ли ситуацията със „Северен поток 2“ да се отрази на „Турски поток“ относно увеличението на обема на транзитирания газ, Новак отговори, че Русия е готова да снабдява с газ „в нужния обем в рамките на конкуренцията“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!