Димитрий Медведев
На снимката: Руският министър-председател Димитрий Медведев

Москва предприе ответни мерки срещу действията на Украйна за разширение на списъка със забранени за внос руски стоки. Те се изразяват главно в забраната за свободна продажба на петрол и петролни продукти.

„Ние трябва да защитаваме нашите интереси. Подписах правителствен указ по тази тема“, заяви премиерът Дмитрий Медведев на заседание на правителството.

От 1 юни Русия ще доставя на Украйна въглища, петрол и петролни продукти само след съответни разрешения, съобщава РИА „Новости“.

Освен това Москва забранява вноса на украински машиностроителни продукти, продукти от леката промишленост и металообработването. Медведев припомни, че през изминалата година Украйна е доставяла такива стоки за 250 милиона долара.

Миналата седмица украинското правителство разшири санкциите срещу Русия. Списъкът на забранените за внос стоки в страната включва консервирани храни, опаковки за хранителни продукти и др.

Според последните данни на Федералната митническа служба, оборотът между двете страни през януари-февруари 2019 г. възлиза на 2.007 млрд. долара, което е спад с 2,1% на годишна база.

От тази сума, 1,292 млрд. долара (увеличение от 1,9%) – са от износ за Украйна, а останалите са внос, който бележи спад с 8,5%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!