Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви , че страната трябва да разработи нови ракетни системи през следващите две години, след като Вашингтон и Москва излязоха от ключовия договор за контрол върху ракетите със среден и малък обсег, предава AFP.

Съединените щати няколкократно обвиниха Русия в нарушение на споразумението за ядрените ракети (INF), а в петък (1 февруари) президентът Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон започва процес на оттегляне от договора след шест месеца. През уикенда руският президент Владимир Путин каза, че Москва също напуска договора и започва работа по ново въоръжение, което би нарушило  споразумението от времето на Студената война.

Много анализатори твърдят, че изоставянето на договора от 1987 наистина е знак за началото на нова надпревара във въоръжаването. На среща с официални представители във вторник Шойгу каза, че Русия трябва да разработи две нови ракетни системи през следващите две години. „През 2019-2020 г. трябва да разработим наземна версия на морската система  „Калибр „, оборудвана с крилата ракета с голям обсег, която показа добри резултати в Сирия“, каза Шойгу пред служители на министерството отбраната.“

През същия период ще трябва да създадем ракетна система и наземна база с хиперзвукова ракета с голям обсег на действие“, допълни той. Министърът на отбраната на Русия заяви, че плановете са одобрени от Путин. Споразумението за ракетите със среден и малък обсег забранява изстрелването на такива ракети от сушата, но не от въздуха или морето. Военни специалисти твърдят, че „конвертирането на ракетните системи с морско и въздушно изстрелване за наземно използване няма да представлява проблем за Русия, тъй като производството на такива ракети ще бъде по-евтино и по-бързо.“

Експерти в областта на отбраната казват, че наземните ракети със среден обсег са по-евтини и Русия теоретично може да постави повече от тях в обхвата на европейските цели.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!