Започва осъществяване на стратегията на БСП за компрометиране на предстоящите два изборни процеса – за представители в Европейския парламент и местната власт, заяви председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. На пресконференция в централата на партията управляващите отговориха на обвиненията на БСП, с които левицата твърди, че ГЕРБ, чрез „прокарани тихомълком“ промени между двете четения в Изборния кодекс, се опитва да „узакони фалшификацията“ на предстоящите избори.

„Твърденията на БСП не ни изненадват с това, че са неверни и с това, че в тях има множество правни и логически спекулации. Нищо вярно не представи Корнелия Нинова“, категоричен бе Кирилов.

Той опроверга твърдението, че ГЕРБ отбягва въвеждането на машинно гласуване в цялата страна.

„Никакви права не се отнемат. Машинно гласуване е имало и ще продължи да има. Казусът е само и единствено по отношение на броя на машините. Как да изпратим машини в дипломатическите и консулските представителства? Как да изпратим машини на корабите? Как да изпратим машини в подвижните избирателни секции?“, попита Кирилов и подчерта, че тези въпроси не се повдигат от ГЕРБ, а от експертите в ЦИК, които отговарят за организацията на изборния процес.

„Опозицията не търси честни избори, а провокации“, категоричен бе Кирилов.

Във връзка с намерението на левицата да стартират процедура за подмяна в състава на ЦИК, чийто мандат е на път да изтече, от ГЕРБ заявиха, че досега не са повдигали този въпрос, за да не оставят в обществото съмнения за вземане на конюнктурно решение в полза на управляващите. Според тях предстоящите избори ще бъдат валидни, ако бъдат проведени от настоящата Комисия, макар и с изтекъл мандат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!