русия дипломати

Русия заплаши Литва с последици, които ще имат „сериозно отрицателно въздействие върху населението на страната“, след като спорът за ограниченията на транзита на стоки през балтийската държава към руския анклав Калининград се задълбочи.

При провеждането на среща в Калининград Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, заяви:

„Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия. В междуведомствен формат се разработват подходящи мерки, които ще бъдат предприети в близко бъдеще. Последиците от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва.“

Руската информационна агенция РИА Новости го цитира да казва, че „блокирането от страна на Литва по предложение на западните държави, в нарушение на нормите и принципите на международното право, на транзита през нейната територия в Калининградска област на голяма група стоки … показва, че не може да се вярва не само на устните, но и на писмените изявления на Запада“.

По същото време, когато Патрушев беше в Калининград, посланикът на Европейския съюз в Русия беше извикан във външното министерство в Москва.

След срещата Маркус Едерер, както съобщава Ройтерс, е заявил, че е поискал от Русия да реши въпроса с дипломатически средства. Той заяви, че това не е блокада от страна на Литва, тъй като транзитът на стоки, които не са обект на санкции, продължава. Литва твърди, че само възпрепятства превоза на стоки през територията си в съответствие с новите санкции на ЕС, които влязоха в сила през уикенда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук