Руска фирма ще поеме най-голямото сирийско пристанище Тартус за 49 г. и ще инвестира 500 млн. долара в разширяването му, съобщи сирийският транспортен министър.

Подписана е сделка за „управлението, разширяването и експлоатацията на пристанището Тартус с руската компания „Стройтрансгаз“, е цитиран да казва пред проправителствения вестник „Ал-Уатан“ министърът на транспорта Али Хамуд.

„Продължителността на договора – 49 години – беше решена след проучване за осъществимост“, така че и двете страни да могат да извлекат ползи, се казва в информацията.

Русия е ключов съюзник на режима на президента Башар Асад в осемгодишната гражданска война в Сирия, предоставяйки на Дамаск решаваща военна подкрепа.

Във вторник министърът каза по сирийската държавна телевизия, че пристанището, което започва да функционира през 60-те години на миналия век, не е достатъчно дълбоко, за да позволи да бъдат обработвани тежки кораби.

„Тартус е старо пристанище, чиято дълбочина край доковете е между 4 и 13 метра“, каза той.

Очаква се разширяването да увеличи капацитета на това пристанище в Източното Средиземноморие от 4 милиона до 38 милиона тона годишно, каза Хамуд.

Той каза на „Ал-Уатан“, че проектът ще спомогне за намаляване на тежестта на международните санкции срещу режима в Дамаск,въведени от началото на войната през 2011 г.

В събота руските медии цитираха вицепремиера на страната Юрий Борисов, който заяви, че се работи по сделка за пристанището.

„Надяваме се, че сделката ще бъде подписана в рамките на една седмица“, го цитира РИА Новости, след като той се срещна с Асад в Дамаск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!