Ирина Славина
Журналистката Ирина Славина /снимка: hemoscowtimes.com/

Руската журналистка Ирина Славина почина днес, след като се самозапали пред сградата на МВР в Нижни Новгород, ден след като полицията претърси апартамента й, съобщиха местни медии. Ирина Славина е главен редактор на изданието Koza Press.

„Обвинявайте Руската федерация за моята смърт“, написа Славина във „Фейсбук“ преди да се самозапали.

В четвъртък тя беше претърсена по наказателно дело, заведено срещу бизнесмена Михаил Йоселевич, съобщава радио „Свободна Европа“. Йоселевич е обвинен в извършване на дейности на непозволена организация на територията на Русия – поради факта, че според разследването активисти на движението „Отворена Русия“ са провеждали лекции в принадлежащите му помещения (представители на това движение твърдят, че нямат нищо общо с британските структури със същото име, включени в списъка на непозволените в Русия). По време на обиска са иззети електронни устройства на Славина, лични вещи, документи, тетрадки с бележки и т.н.

„Взеха каквото намериха – всички флашки, лаптопа ми, лаптопа на дъщеря ми, компютъра, телефоните, не само моите, но и на съпруга ми, куп бележници, на които драсках по време на пресконференции. Останах без средства за работа“, написа вчера Славина.

  • През лятото на 2019 г. Славина беше призната за виновна за участието си в дейностите на организацията за публикуване на собствени новини за тези лекции. Тогава съдът я глоби с 5 хиляди рубли по административен член.
  • През март 2019 г. съд в Нижни Новгород глоби Ирина Славина с 20 хиляди рубли, като я призна за виновна за организирането на несъгласувано шествие в памет на Борис Немцов. На 24 февруари Славина премина по улица „Болшая Покровская“ в центъра на града с портрет на политика. С нея бяха още няколко десетки души, които след това положиха цветя на Театралния площад в града в памет на Немцов.
  • През октомври 2019 г. Ирина Славина беше глобена със 70 хиляди рубли за „неуважение към властите и обществото“, след като на шега предложи във Фейсбук да се преименува град Шахуня, сменяйки няколко букви в името му. Тогава Славина беше възмутена от инсталирането в Шахуня на паметна плоча в памет на Сталин за 140-годишнината от рождението му.

„Моята медия се състои от един човек – това съм аз. Трябва да пиша новини и да бъда оператор, и ответник в съда, и да предоставям данъчни отчети, да запълвам емисия. Тоест аз съм сама във всичко. Освен това пътуването до Шахуня струва пари и бюджетът на моята медия е много скромен и още веднъж повтарям: тя просъществува от дарения. Благодарна съм, че двама адвокати ми помагат напълно безплатно, един от „Агора“, а другият от „Апология на протеста.“ За мен е голяма чест, че такива хора ми помагат. И съм сигурна, че рано или късно те ще стигнат до ЕСПЧ по моето дело“, каза Славина след този инцидент в интервю за радио „Свобода“.

Накрая, през юни 2020 г. Ирина Славина беше обвинена в разпространение на „фалшиви новини“. Това се случи, след като в публикация съобщи, че един от ръководителите на академия по самбо се е срещал с десетки хора, включително ученици, знаейки, че е заразен с коронавирус. Този път съдът глоби Славина с 65 хиляди рубли.

„В момента просто искам да умра. Защото част 9 от чл. 13.15 от Административния кодекс на Руската федерация, който ми беше вменен, е написан, за да убива журналисти и медии. Финансово. Но психическата болка от несправедливостта е толкова силна, че вече тежи и физически“, написа тогава Славина във Фейсбук.

Павил Чиков от международната организация за защита на човешките права „Агора“ съобщи, че тази формация е работила със Славина, след като са й предявили обвиненията за неуважение на властта и за фалшиви новини. По думите му групата е завела иск в Европейския съд за правата на човека от името на журналистката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!