Руската рубла се срина с почти 10% за една нощ, достигайки най-ниското си ниво от повече от четири години. Причината – цените на петрола се сринаха след разпадането на пакта Русия-Саудитска Арабия за ограничаване производството на нефт, пише „Moscow Times”.

Днес 74,9 рубли струват 1 долар. Спрямо еврото рублата се търгуваше при курс 84,17 рубли за едно евро, достигайки за кратко 85,74 – най-ниското равнище от февруари 2016 година.

В края на търговията на Московската борса в петък рублата беше на равнище 68,57 спрямо долара и 77,51 спрямо еврото.

Отказът на Русия да съкрати производството на нефт във формата ОПЕК шокира световните енергийни пазари и подтикна анализаторите да говорят за „война на цените на петрола” между двама от най-големите доставчици на енергия в света.

Петролът Брент падна с 30% до 33 долара за барел при откриването на търговията тази сутрин – най-резкият спад за една нощ от почти три десетилетия.

Падащите цени на петрола подлагат на натиск руската рубла, тъй като Москва все още разчита на износа на енергийни продукти, за да печели. Производството на един барел струва на Москва 50 долара, а в случая цената падна около 42 долара, което сериозно застрашава руската икономика.

С цени под тези нива, Русия или ще трябва да фалира скоро, или ще трябва да произвежда повече нефтени продукти.

Според скоростните разчети на „Лукойл“ – Руската федерация ще губи с до 150 млн. долара на ден.

Министерството на финансите на Русия потвърди, че ще продаде валутните резерви с цел да стабилизира рублата.

Ликвидните активи от нефт и газ възлизат на 9,2% от БВП на Русия или около 10,1 трилиона рубли (150 млрд. долара). Тези пари ще стигнат за покриване на недостига от приходи за 6-10 години.

Стабилните цени на петрола през последните години помогнаха на Русия да натрупа резерви и да намали уязвимостта си към подобни външни сътресения, смятат руски анализатори.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук