Георг Георгиев
на снимката: зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев е извикан на разпит от Специализираната прокуратура. Официална информация защо няма. На влизане пред журналисти Георгиев каза:

„Не съм запознат с причините да бъда извикан от Специализираната прокуратура . Ще коментирам след като се запозная с тях”.

По непотвърдена информация, рано тази сутрин вицепремиерът Екатерина Захариева също е била на разпит в прокуратурата. Очаква се в близките дни да разпитат и министърът на спорта Красен Кралев.

Вероятно разпитите им са свързани с появилата се информация от миналата седмица, според която МВнР е издало служебни паспорти на хазартния бос Васил Божков и съдружника му Георги Попов.

Двамата са се сдобили с тази „привилегия” на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Служебните паспортите, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г. МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

По неофициална информация именно Георг Георгиев е подписал документите за издаването на служебни паспорти.

Външният министър Екатерина Захариева е разпоредила на комисият на Инспектората на МВнР да извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

Именно с тези документи Божков и Попов са напуснали страната. Кога точно са напуснали България обаче не е ясно. Със сигурност обаче това се е случило преди 29 януари, когато бяха обявени за международно издирване. На 31 януари главният прокурор съобщи, че Васил Божков и партньорът му са задържани в Обединените арабски емирства.

„Паспортите с поредни номера 440210366 (Божков) и 440210367 (Попов) са били издадени на 26 август 2019 г. “във връзка с изтичането на срока на предишни служебни паспорти” – обясняват от Външно,  разкривайки всъщност, че двамата са ползвали тази привилегия години наред”, пише „БиволЪ”.

„Всъщност от МВнР заобикаля отговора за основанието, като не казва конкретно по коя точка от Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти са издадени паспортите на Божков и Попов. От всичките изредени в нея случаи – държавни служители, кметове, съдии, висши военни и т.н., Божков и Попов попадат единствено в хипотезата по Член 5 точка 12 – членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации и Член 5 точка 14 – лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.Васил Божков и Георги Попов обаче не са членове на нито една браншова организация, сдружение или федерация от национален мащаб, показва справка в справочната система “Дакси”. Двамата са членове на Управителния съвет на Български Съюз за Физическа Култура и Спорт (БСФС), който претендира да е правоприемник на социалистическата спортна мегаструктура. Но всъщност става дума за сдружение, което не е регистрирано като национална спортна организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта”, пише „БиволЪ”.

Още информация може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук