vartholomaios-kyrillos
Вселенският патриарх Вартоломей /ляво/ и руският патриарх Кирил

Синодът на Руската православна църква обяви, че по-нататъшното евхаристическо общение с Константинопол е невъзможно. Това бе заявено от ръководителя на Отдела за външноцърковни отношения Митрополит Иларион за резултата от срещата на Синода на Руската православна църква в Минск.

„На срещата на Светия синод беше взето решение да се разруши напълно комуникацията с Константинополската патриаршия“, каза той.

РПЦ се надява Константинопол да преразгледа решенията си по отношение на Украйна, каза още митрополит Иларион Волоколамски.

„Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува, че Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалност. Но докато тази промяна не се случи, докато тези незаконни и антиканонични решения остават в сила, няма да общуваме с тази църква“, каза той.

Руската православна църква не признава решението на Константинополската патриаршия да даде автокефалия на Украинската църква, съобщи още митрополитът.

„Беше прието решение да се отмени акта на Константинополската патриаршия от 1686 г. за включването на Киевската митрополия в състава на Московската патриаршия и също така бе взето решение за учредяване на Ставропигия на Константинополската патриаршия в Украйна. Всички тези решения са незаконни и канонически неправилни. РПЦ не приема тези решения и няма да ги следва“, каза Иларион.

На 11 октомври Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия съобщи, че обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на Църквата в Украйна, да възстанови от този момент Ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев – една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там винаги, да приеме и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в разкол не по догматични причини, в съответствие с каноничните прерогативи на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този начин горепосочените бяха канонично възстановени в своя йерархичен или свещенически чин, а техните вярващи са приети в общение с Църквата.

Вселенска патриаршия отмени действието на Синодното писмо от 1686 г., издадено за тогавашните обстоятелства, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, избран от събранието на клира и народа в неговата епархия, който трябва да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на богослужение като израз на канонична зависимост от църквата-майка в Константинопол.

Както пише в редакционна статия на „Файненшъл таймс“, този разкол между Украйна и Русия носи не само религиозен, но и геополитически характер. Той се свежда до отхвърляне опитите на Москва да задържи Киев в своята политическа орбита и да възстанови влиянието си в постсъветското пространство. Той също така нанася удар върху концепцията за „Руски свят“, който, според замисъла на Владимир Путин, би трябвало да включва предполагаемо братските народи на Украйна и Беларус, частично свързани и чрез православието.

Макар московският патриарх и да е получил правото да ръкополага киевския патриарх още през 1686 г., британският вестник припомня, че през 90-те години на миналия век след разпадането на Съветския Съюз, УПЦ се отдели от Москва. А след 2014 г., когато РПЦ отказа да заклейми кръвопролитията в Източна Украйна, редиците на УПЦ значително укрепнаха.

Загубата на украинската патриаршия ще доведе до намаляване на тежестта на Русия в православния свят и ще й дава по-малко поводи да претендира на позицията на Третия Рим. Тя също така нагледно демонстрира до какво може да доведат неговите опити за вбиване на клин между руснаци и украинци.

Според „Файненшъл таймс“ опасността на момента се задълбочава и поради това, че всичко това протича на фона на падане на рейтинга на Путин във връзка с непопулярната пенсионна реформа. В Киев и на Запад се опасяват, че Кремъл може да приложи военна сила, за да вземе под своя защита черквите, останали верни на московския патриарх и да попречи на преминаването им под юрисдикцията на киевския патриарх.

„Православието е заплашено от разкол, по-голям от този между Изтока и Запада – предупреди сръбският владика Ириней Бачки по повод решението на Вселенската патриаршия – Ако това се случи, а аз се надявам, че въпреки всичко няма да се случи, то ще бъде по-голям и по-тежък разкол от всички предишни в историята на църквата, по-голям и от разкола през 1054 г., с оглед на настоящия брой православни църкви и тяхното влияние по света.“

Епископ Бачки предупреди, че ако нещо такова „мине в Украйна, то ще мине не само в Македония, но и в Черна гора, Абхазия и където пожелаят поръчителите и извършителите, а може би дори и в Гърция.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук