Siderov_Barekov_Borisov
Премиерът Борисов обсъди бъдещето на ЕП с Бареков, Сидеров и Ян Захрадил

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, председател на ПГ на национал –патриотите от управляващата коалиция ГЕРБ-ОП, Николай Бареков, евродепутат от ББЦ и ексмонархистът Борислав Цеков, бивш депутат на НДСВ, сега съветник на президента Румен Радев, ще учредяват консерватизма в България, се изясни в края на миналата седмица.

Сидеров ще води листата на новото коалиционно образувание за вота за европарламент през май 2019-а. Проектът бе огласен на конференцията „Обединеният консерватизъм – ключовата посока в развитието на България“. Домакин на форума бе евродепутатът Бареков. Организацията и финансирането формално са на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, а „Атака“ бе съобщена като съдомакин.

Волен е политик с опит, ял е бой повече от мен, аз ям от 5 години, а той от 20. Има защо да получи лидерската позиция на консервативното обединение в България, още повече, че има най-голям голям опит измежду нас, обяви Николай Бареков.

„Промяна на ЕС, нова Еврокомисия, само ние можем да го направим. Пътят е обединеният консерватизъм. В новите условия в света „Атака“ е много по-близка до консервативните идеи, отколкото до тези на Марин льо Пен“, разясни сега Сидеров.

От пролетта насам той системно развива тезите за необходимостта от събиране на всички европейски, според неговото определение, „консервативници“ – новите национал-патриоти на Европа. Единствените, както казва Сидеров, „които могат да спасят  Европа, чрез реконструиране на ЕС, чрез коригиране на неговите недъзи – бюрократичност и липса на реактивност“.

„Ставаме все повече – французи, австрийци – с Партията на свободата в Австрия, които като нас управляват, събратята чехи, италианци, словаци, унгарци. Ние сме призвани да върнем традиционните ценности в сблъсъка с вредителския неолиберализъм – развитие на собствени икономики, падане на зависимостта от глобалните, големи компании, спиране на тормоза над нациите, на незаконните мигранти. Всичко това са консервативни теми, които вече се споделят от все повече европейци“, казва още Сидеров.

За да стане още по-ясно всичко за новата им евроборба, Волен Сидеров по собствената си телевизия, уточнява:

Ще дадем една струя на ново мислене и на стимул за промяна на Евросъюза, за да не се разпадне. За мен ЕС може да се стабилизира единствено, ако работи в Евразийски план. ЕС, без мощния потенциал на държавите, които бяха преди Съветския съюз, Русия и подобни, става лесна плячка на геополитически игри.  Всъщност Европа, или това, което приемаме за Европа, западната част, е един полуостров на Евразия, то не е отделен континент.

Фон на обединителната консервативна конференцията в София вече бе създал високият гост –  Ян Захардил, член на ръководството на ЕКР и президент на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АЕКР), кандидат на АКРЕ за поста председател на Европейската комисия, заеман сега от Жан-Клод Юнкер.

Захардил бе категоричен:

Изборите 2019-а ще променят изцяло картината в Европа. Очаква се ЕНП и социалистите (ПЕС) да загубят първенството си в управлението на Европа. В ЕП ще трябва да се появи ново управляващо мнозинство, и ние като консерватори ще сме част от това мнозинство, прогнозира той.

„Всички патриоти трябва да се обединят заради голямата кауза, трябва всички  да участваме заедно на евроизборите през май“, призова, вече вътрешнополитически, Николай Бареков.

Самият той постави действено саможертвено начало на този процес още на миналите евроизбори, когато вкара в европарламента от своята съюзна листа човека на ВМРО  Ангел Джамбазки. Пренебрегвайки дори особено известната си тогава съпартийка, дошла при него от „Атака“ – Калина Крумова . Избутана обидно в Барековите евролисти назад, дамата, кръстник на всички калинки в държавната администрация преди и сега, тогава се разгневи до смърт и написа открито писмо : „Напускам Бареков! При нас се появиха всякакви знайни и незнайни „партньори“, които не само се присламчиха, но и осезаемо започнаха да изместват тежестта на ББЦ”, произнесе се Крумова. И после изчезна.

На бял свят я извади съвсем скоро един особен скандал, тръгнал от централата на БСП и същевременно насочен срещу Корнелия Нинова. Тя, Нинова, била изпращала на скъпо платени курсове (по 3300 – 3 500 лв.на човек) свои депутати да се учат за политици в някакъв институт на ГЕРБ. Институтът се оказа Институтът за политика на Калина Крумова със свързаност с БАН. В същото време Крумова бе осветена като щатен съветник в МВР, на тогавашния министър Валентин Радев. Същият този институт изскочи и като бенефициент, между другото, на близо половин милион по европроект. По пътна безопасност на Министерството на транспорта.

Но, да се върнем на консерватизма и на актуалната обединителна тема за национал-патриотите у нас. Защото наистина идват избори – евровотът е на 28 май.

След последните вътрешни скандали в малката управляваща коалиция ОП („Атака“-ВМРО-НФСБ) Сидеров поиска от Симеонов и от Каракачанов,   спешно да кажат как ще се действа за евроизборите. Симеонов веднага изключи вариант за общо явяване с „Атака“. Само преди ден той се прознесе и по въпроса Сидеров – консерватор. По БНТ, в отговор на въпрос на водещия Кошлуков, той се тросна в познатия си стил: „Абе, вие чувате ли се какво говорите?! Консерваторите да вземат Сидеров! Да не са и те луди“?!  Каракачанов – „синята каска“ засега  мълчи.

Иначе картинката е следната : партията на Николай Бареков „ББЦ/Презареди България“ вече е официално член на фамилията на европейските консерватори. По време Бареков бе приобщен в алианса едновременно с Алтернатива за Германия – LKR. Молба за прием е била подала и партията на Красимир Каракачанов ВМРО, не тя не е получила одобрение.

За следващия кръг на допуск в световния консервативен алианс сега вече чака „Атака“. С тяхната молба, както твърди вече официалният консерватор Николай Бареков,  със сигурност, няма да има проблем. Заслужили са го, показват и социологическите изследвания на вече споменатия в началото д-р Борислав Цеков, президентски съветник.

След ББЦ и „Атака“ ще се нареди в световния консервативен алианс. Редом до Британската консервативна партия, полската -“Право и справедливост”, до Алтернатива за Германия и т.н. Че и до Републиканската партия на САЩ, чийто президент е Доналд Тръмп и до  канадските консерватори.

Самият Николай Бареков от доста отдавна крои новия консервативен проект. Още преди президентските избори 2016-а той обяви, че се готви нова мощна формация „Консервативната партия на България“, като стартовият ход бил ребрандирането на неговата ПП „България без цензура“ в „Презареди България“. Тогава, преди вота за държавен глава, Бареков определя политическа ситуация у нас като опасна, „истинска подмяна на дясното“. И предупреждава, че „почти всички партии в България са под влиянието на Русия и на Турция“.

Сега, часове преди обединителната консервативна конференция в София,   пак се изказа. След като той, Сидеров и президентът на Алианса на консерваторите и реформиститре в Европа (АКРЕ) Ян Захрадил бяха приети от премиера Бойко Борисов в сградата на МС.

Според прессъобщението от централата на Бареков „срещата е била извънредна“, но най-официално снимково документирана.

Премиерът и гостите „обсъдили предстоящите избори за ЕП, които ще се проведат през месец май 2019 година. Борисов заявил, че трябва да се работи активно, за да се спечелят максимално висок брой евродепутатски места“. Бареков попитал премиера дали вижда общ път между Европейската народна партия (ЕНП) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Премиерът Борисов, пак според същото съобщение, „е потвърдил, че ЕНП и ЕКР могат да управляват заедно следващия Европейски парламент, ако постигнат добри резултати“.

Има множество пунктове, по които можем да работим с консерваторите, бил  казал още лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.

Следва продължение, както обичат да пишат в най-протяжните сериали. Кой разбрал – разбрал. Какво или к’во  е отделен въпрос.

Що се отнася до вижданията за евроизборите през 2019-а на BGпартиите  по целия политически спектър,  поне засега всички те изглеждат пълни единомишленици в едно: Европа ли, ЕС ли, Брюксел ли, Страсбург ли, все пет!? (Същото си вика масово и електоратът и си търка талончетата).

Важното е, че ще си направим едно яко социологически проучване с бюджетни пари. Ще си ги премерим… силите. Че после да ни е по-ясна картинката пред нашенските избори – ще има и местни, и за парламент, говорят си  по централите.

А тогава какво ще стане?

„Рано е да се каже“, би казал един по-стар, пак тукашен и вече лошо фалирал проект – Царят, партиен лидер. Той пък либерал на НДСВ, в една фракция в ЕП с ДПС. Другото го е рекъл доста по-отдавна един велик събирателен политобраз. На Алеко Константинов, Ганьо:

– Не ми дрънкайте много-много, аз ви казвам, че трябва да изберем правителствени! – извика бай Ганьо и удари силно по масата.
– А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели? Ами че ти бе, бай Ганьо, нали си; уж либерал – осмели се да възрази Бочоолу.
– Кой ти каза, че съм либерал! – попита строго бай Ганьо.
– Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли – ти сам каза,  че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? – възразяваше Бочоолу.
– Ей че си прост! – отговаря със снизходителна усмивка бай Ганьо. Какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?…Ти, господине мой, тури ме в която щеш околия и ми кажи когото щеш да ти избера. Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000-2000 лева.

Свързана новина:

Партията на Валери Симеонов снема доверието си от Сидеров (ОБНОВЕНА)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!