По време на председателството си на Съвета на ЕС България възнамерява да възобнови диалога между ЕС и Русия. Затова на дискусия в София, посветена на миграцията, са поканени няколко руски министри. Това пише руската онлайн медиа ria.ru.

В началото на април в София ще се проведе дискусия между експерти от ЕС и Русия по въпросите на миграцията. Събитието е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

За поканата към руските министри съобщил българският посланик в Русия Бойко Коцев по време на конференция в Съвета на Федерацията.

„Миграционният диалог е много дълбока тема. На конференцията в продължение на три дни ще се обсъждат въпроси, свързани със законодателството, практиката и различни документи. Това е диалог между ЕС и Русия. Ще присъстват представители на България, ЕК и представители на външната служба на ЕС, защото миграцията влиза в т.нар обща компетенция на ЕС”, казал Коцев по време на конференция в Русия, цитиран от руския сайт ru.sputnik-tj.com

Според изданието германски експерти са били на посещение в Русия, за да „придобият опит” по отношение на миграционната политика.

От своя страна председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачев отговорил на българския посланик с думите, че симпатиите между двата народа са били винаги силни, въпреки че „действията на официалните власти изостават от обществените изисквания”. Той нарекъл последните три-четири години „време на пропуснати възможности” от гледна точка на отношенията между Москва и София. А политиката на България до голяма степен била израз на политиката на ЕС и НАТО.

Изданиео ria.ru твърди, че в последно време сред страните от ЕС звучат все повече гласове на предприемачи и политици, които предлагали да бъдат отменени санкциите срещу Русия, наложени след окупацията на Крим.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!