Истина е, че броят на чуждестранните туристи у нас непрекъснато се увеличава, което носи и по-големи приходи в българския бюджет. Отдавна обаче не е верен митът, че руснаците са най-многобройни както по зимните, така и по морските ни курорти.

Според данни на НСИ за 2017 г. най-голям е делът на туристите от страните от ЕС – 61,4%, като те са над 5,4 млн. души. Традиционно най-много посещават България балканските ни съседи. Първенец е Гърция с 1 157 622 туристи, следва я Румъния – 1 139 189. На трето място по брой туристи у нас се нарежда Германия с над 870 хил. души, след това се нарежда Турция, а Русия е чак на пето място – с близо 558 хил. души.

Руските туристи у нас дори намаляват с над 22 хил. през миналата година в сравнение с 2016 г.

За първите четири месеца на тази година профилът на чуждестранните туристи у нас по страни остава приблизително същият.

За януари най-много са гърците, турците и македонците. Руските туристи дори не са в първите 10 по брой. Изпреварват ги дори гражданите на Израел, Италия и Украйна, сочат данните на НСИ.

През февруари страната ни е била посетена от под 10 хил. руснаци, докато 80 хил. граждани на Турция, над 65 хил. румънци и близо 60 хил. гърци са посетили България.

През март руските туристи отново не влизат в първите 10 по брой посещения у нас. Най-многобройни остават турските, румънските и гръцките туристи.

През април тенденцията остава същата, като броят на туристите от съседните ни държави се увеличава драстично спрямо предходните месеци. Близо 170 хил. румънци, над 100 хил. турци и около 85 хил. румънци са пътували у нас.

За сметка на България руснаците все повече пътуват в Турция или Египет, показват данни, публикувани от сайта tourism.interfax.ru Освен това в голяма част от руските медии тече активна антиреклама на почивките в България. Често се срещат негативни публикации по отношение на купуването на апартаменти по българското Черноморие и зимните ни курорти, както и по отношение на круизния туризъм у нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук