Валери Симеонов, Николина Ангелкова
на снимката: Видепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова отрече заведенията, към които е насочил проверките си вицепремиерът Валери Симеонов, да трябва да бъдат съборени. В сутршния блок на НОВА телевизия министърът поясни, че те са преместаваеми обекти, затова контролът върху тях се осъществява от общинска администрация. Освен това при преминалите вчера проверки от ресорното министерство не са открити нарушения.

Припомняме, че Валери Симеонов заяви, че петте най-популярни заведения в един от най-известните ни курорти трябва да бъдат „съборени“, защото са незаконни. Причината е, че нарушават закона, като вдигат прекалено много шум. Вицепремиерът е подал сигнал и до министъра на регионалното развитие Николай Нанков по въпроса. Според Симеонов незаконни са и паркингите и бариерите на общинския път към тях.

Ангелкова обаче опроверга тази информация:

„Всички обекти, които са разположени там, попадат от одобрената от мен схема. Те са там повече от 10 години. Тяхната квадратура съвпада с изискванията. Има пълно съответствие със схемата. Те отговарят на изискванията за преместваеми обекти, тъй като могат лесно да бъдат премахнати“, обясни Ангелкова.

Министърът на туризма каза още, че проверките на министерствто не са синхронизирани с тези на вицепремиера Симеонов.

По нейни думи те трябва да се правят по установения за това ред без да се притесняват излишно туристите или собствениците на заведения.

След като благодари на премиера Бойко Борисов и на президента на Русия Владимир Путин за „подкрепата в Туризма“, Ангелкова заяви, че това лято у нас се очакват много руски туристи. По някаква причина обаче тя не спомена, че делът на руските туристи далеч не е най-голям и най-важен за българския туризъм.

По данни на НСИ за 2017 г. най-много туристи от ЕС са посетили страната ни. Техният брой е близо 6,7 млн души. Държавите, които изпращат най-много туристи у нас са Румъния – близо 2 млн. души, Турция – 1,4 млн. Гърция – 1,2 млн. души и Германия – над 1 млн. туристи.

Русия се нарежда далеч зад тези държави, като за цялата 2017 г. у нас са почивали едва малко над 500 хил. руснаци. Според данните на НСИ руските туристи у нас през 2017 г. дори намаляват спрямо 2016 г. с над 22 хил.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук